Udland

Østrigs regeringskoalition skraber flertal sammen

Socialdemokraten Werner Faymann håber trods ringe valg at fortsætte som østrigsk kansler i en stor koalition.

Østrigs regeringskoalition skraber flertal sammen

Østrigs to største politiske partier ser ud til fortsat at kunne lede landet i en såkaldt stor koalition de næste fem år.

Socialdemokraterne i SPÖ og deres konservative regeringspartner ÖVP har ifølge det foreløbige valgresultat fået et lille flertal ved søndagens parlamentsvalg.

Dermed kan parterne fortsætte deres samarbejde, medmindre ÖVP forsøger at danne regering sammen med højrepopulisterne i Frihedspartiet FPÖ.

Den socialdemokratiske forbundskansler, Werner Faymanns, parti fik med en vælgertilslutning på 27,1 procent det værste valg siden 1945. Ved det seneste valg i 2008 lå socialdemokraterne på 29,3 procent af stemmerne.

- Førstepladsen er ikke nogen selvfølge. Jeg vil nu bestræbe mig på at få dannet en stabil regering, sagde forbundskansleren, der straks rakte hånden ud til de konservative og inviterede dem til konstruktive drøftelser.

ÖVP fik med 23,8 procent af stemmerne ligeledes sit ringeste resultat nogensinde mod 26 procent ved det seneste valg, og de konservative var på valgaftenen splittet, hvad angår et fortsat samarbejde med socialdemokraterne.

- Selvfølgelig er alting muligt, sagde ÖVP's spidskandidat, Michael Spindelegger, som ikke ville udelukke et samarbejde med Frihedspartiet, nu da vælgerne har straffet den store koalition.

Det nationalistiske og EU-skeptiske FPÖ lagde sig som landets tredjestørste parti lige efter de konservative med 21,4 procent. Det er en stigning fra sidste valg, hvor partiet fik 17,5 procent.

- Der er tre dominerende partier i Østrig fra i aften, fastslog Frihedspartiets leder, Heinz-Christian Strache, søndag aften, hvor han lod sig fejre som valgets store vinder.

Regeringspartierne, som er blevet beskyldt for stilstand og manglende reformiver, har samlet mistet ni pladser i parlamentet og har nu 99 sæder i den 183-personer store forsamling i Wien.

Partiet BZÖ, der med afdøde Jörg Haider i spidsen brød ud fra Frihedspartiet i 2005, faldt med 3,6 procent af stemmerne for spærregrænsen på fire procent efter at have fået 10,7 procent i 2008.

Til gengæld blev der plads i parlamentet til Team Stronach, der med den eurokritiske 81-årige milliardær Frank Stronach i spidsen fik 5,8 procent af stemmerne.

De Grønne og de nye liberale parti Neos kom også ind i parlamentet.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst