Lokalpolitik

Offentlig ansatte mest syge

Arbejdet må ikke gøre medarbejdere syge, fastslår borgmester Anny Winther, Rebild

Byrådet har besluttet at lukke skoler, fordi elevinteressen ifølge borgmester Anny Winther (V) ikke er stor nok. Arkivfoto.

Byrådet har besluttet at lukke skoler, fordi elevinteressen ifølge borgmester Anny Winther (V) ikke er stor nok. Arkivfoto.

Kommunalt ansatte er mest syge De kommunalt ansatte i Nordjylland har flere sygedage end de ansatte i de private virksomheder. Derfor har de nordjyske kommuner et særligt ansvar for at gå forrest i kampen for at få sygefraværet ned. Det mener Rebilds Kommunes borgmester Anny Winther, der er næstformand for det nordjyske kommunekontaktråd. En nordjyde i den kommunale sektor, dvs. kommuner eller regionen, var i gennemsnit sygemeldt i 11,8 dage i 2007. Privatansatte havde et gennemsnitligt sygefravær på 9,1 arbejdsdage. Det viser en ny fraværsstatistik fra Danmarks Statistik. - Med det er klart, at det høje sygefravær i den kommunale sektor, giver os i kommunerne en særlig forpligtelse til at prioritere indsatsen imod sygefraværet højere. Vi er simpelthen nødt til at gøre det bedre end idag, siger Anny Winther. Det høje sygefravær i den kommunale sektor er ikke et specielt nordjysk problem, og Anny Winther glæder sig over, at sygefraværet i de nordjyske kommuner trods alt ligger under landsgennemsnittet. På landsplan havde en ansat i den kommunale sektor et gennemsnit på hele 13,3 sygedage i 2007. Landsgennemsnittet for de privatansatte var et sygefravær på 9,0 arbejdsdage, altså stort set det samme som det nordjyske sygefravær for privatansatte. Også de statsansatte i Nordjylland har med 8,5 sygedage i gennemsnit et sygefravær tæt på landsgennemsnittet på 8,6 sygedage. Stigning overalt Både i hele landet og i Nordjylland er antallet af sygedage i alle sektorer steget i forhold til tidligere år. - Vi skal have vendt udviklingen, og første skridt er, at vi nu alle sætter fokus på problemet med sygefravær. Vi skal undgå, at vores ansatte bliver syge af at arbejde og vi skal sætte tidligere ind med mere individuelle løsninger for de sygemeldte. Og det er vigtigt, at kommuner, arbejdsgivere, jobcentre, læger og alle andre parter på området arbejder sammen om at komme problemet til livs, siger Anny Winther. Kommunekontaktrådet Nordjylland og Beskæftigelsesrådet Nordjylland var denne uge arrangør af konferencen ”Sygefravær – tænk langsigtet”, der blev holdt i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Konferencen var første skridt i en proces, der senere på foråret skal munde ud i en konkret nordjysk handlingsplan for at nedbringe sygefraværet.