Offentligheden har hævd på overgang

BaneDanmark kan ikke lukke overgang Grurupvej 19

Allerede ved borgermødet først i maj 2012 var der en udtalt skepsis blandt borgere over BaneDanmarks intention om at nedlægge overgang 130, som fører fra spejderhytten og fritidshuset over til Rønhede Plantage. Nu har ejerne af fritidshuset Mette Holm Andersen og Jørgen Kamp skrevet til BaneDanmark og det rådgivende ingeniørfirma Atkins samt formanden for ekspropriationskomiteen med vedlagte matrikelkort som en bevisførelse for, at overgangen altid har været offentlig. Det skal den i følge Jørgen Kamp stadig være, og derfor må BaneDanmark for eksempel anlægge en gangbro.Arkivfoto: Diana Holm <i>diana.holm@nordjyske.dk</i>

Allerede ved borgermødet først i maj 2012 var der en udtalt skepsis blandt borgere over BaneDanmarks intention om at nedlægge overgang 130, som fører fra spejderhytten og fritidshuset over til Rønhede Plantage. Nu har ejerne af fritidshuset Mette Holm Andersen og Jørgen Kamp skrevet til BaneDanmark og det rådgivende ingeniørfirma Atkins samt formanden for ekspropriationskomiteen med vedlagte matrikelkort som en bevisførelse for, at overgangen altid har været offentlig. Det skal den i følge Jørgen Kamp stadig være, og derfor må BaneDanmark for eksempel anlægge en gangbro.Arkivfoto: Diana Holm diana.holm@nordjyske.dk

BEDSTED:Jørgen Kamp og hans veninde Mette Holm Andersen udkæmper ufortrødent deres ”David-Goliat-kamp” mod BaneDanmark, som vil lukke overgang 130 Grurupvej 19b ved Bedsted.

Jørgen Kamp og Mette Holm Andersen købte deres fritidshus beliggende på denne adresse helt tæt på snevoldene langs banelegemet. Parret erhvervede fritidshuset, fordi det tidligere har været i Mette Holm Andersens families besiddelse.

Jørgen Kamp fortæller, at han på Landsarkivet i Viborg har undersøgt forholdene omkring netop denne overgang, som BaneDanmark vil lukke i forbindelse med Folketingets vedtagelse af, at sikkerheden langs det danske jernbanenet i fremtiden skal være mere sikkert, end det er tilfældet i dag. Han kommer på grundlag af studierne over de gamle matrikelkort frem til den konklusion, at overgangen 130 er offentlig.

- Vi mener helt klart, at overgangen er offentlig og ikke privat med mindre BaneDanmark har aflyst offentlighedens ret til at benytte overgangen, lyder Jørgen Kamps argument.

Ud af de gamle matrikelkort kan han se, at der allerede i 1814 var to vejforløb, hvor overgangen senere blev anlagt.

- Det har været veje, som bønderne har brugt for at kunne komme til Morup Mølle, forklarer Jørgen Kamp og samtidig henviser han til underskriftindsamlingen blandt Bedsteds borgere, som i følge Jørgen Kamp viser, at overgangen stadig er flittig benyttet.

Geolog Flemming Johansen fra det rådgivende ingeniørfirma Atkins oplyser, at der nu på tirsdag er besigtigelsesforretning, og de berørte lodsejere er inviteret til Tinggården, hvor ekspropriationskomiteen vil lytte til eventuelle indsigelser fra lodsejerne. Flemming Johansen fortæller, at der i DSB’s protokoller for overgangen 130 står, at det er en privat overgang, og det blev den 15. september 1983.

- Og der står i DSB’s protokoller, at spejdere er de eneste, som er færdselsberettiget, understreger Flemming Johansen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.