Offerpakke: Ny praksis på vej i retssalene

I straffesager skal ofre for kriminalitet høres før den tiltalte, mener regeringen, som kommer med ny lovpakke

Offerpakke: Ny praksis på vej i retssalene

Regeringen og støttepartiet Enhedslisten spiller mandag ud med en såkaldt offerpakke, som skal sikre langt større fokus på ofrene for forbrydelser frem for gerningsmændene.

Det medfører end ændring af dansk retspraksis, hvor ofrene fremover kommer til at spille en mere fremtrædende rolle i retssalene landet over.

- Vi vil gerne flytte offerets vidneudsagn foran gerningsmandens, siger retsordfører Pernille Skipper fra Enhedslisten til Ritzau.

- Sådan får offeret en stærkere og mere central retsstilling i straffeprocessen, tilføjer hun.

I dag er rækkefølgen sådan, at den tiltalte i en straffesag afhøres som den første, og derefter kommer ofret for forbrydelsen til vidneskranken.

Men hvis det står til regeringen og Enhedslisten, skal offeret i fremtiden fortælle sin version af historien først, og herefter skal den tiltalte afhøres ved vidneskranken.

Offeret kan så vælge at følge afhøringen af gerningsmanden.

Ifølge Enhedslisten er det vigtigt at lægge kursen om efter en årrække med borgerlige statsministre i Danmark og sikre mere fokus på forbrydelsens ofre.

- Det er en indsats, som har været forsømt rigtigt meget de seneste mange år til fordel for en ensidig fokus på højere straffe, som den tidligere regering har haft, siger Pernille Skipper.

- Men det kan ofrene ikke bruge til særligt meget. Sammenlignet med Sverige og Norge er vi håbløst bagud i forhold til at støtte ofre og hjælpe dem videre i livet, lyder det.

Derfor indeholder den nye offerpakke også en såkaldt offerfond.

Den indebærer, at dømte voldsforbrydere eller vanvidsbilister skal betale 500 kroner oven i bøden til en fond, der skal forbedre ofrenes vilkår.

Regeringen venter at kunne samle 25 millioner fondskroner om året til ofrene.

Den nye lovpakke vil også indeholde et punkt, der betyder, at voldsofre i fremtiden skal have besked, hvis en gerningsmand under sin afsoning skal medvirke i et tv-program eller større medieindslag.

Det er ikke mindst voldsofret Marlene Duus, der så sin egen gerningsmand i fjernsynet i rollen som resocialiseret kokkeaspirant hos Claus Meyer, som partierne her har haft i tankerne.

/ritzau/