Officerer vil frede udsendte fra sparekrav

Officererne tror på, at der mange penge at hente på at effektivisere forsvaret, sådan som analyse også viser.

Officerer vil frede udsendte fra sparekrav

Forsvaret kan finde 2,7 milliarder kroner på at blive mere effektivt, viser en ny rapport ifølge Weekendavisen. Og den konklusion bakkes i nogen grad op af Bent Fabricius, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer (HOD).

- Jeg tror på, at man kan finde utrolig mange penge gennem effektiviseringer og ved at gøre tingene anderledes. Jeg er også enig i, at man kan finde penge inden for personaleområdet, siger Bent Fabricius.

Han understreger, at han ikke har set rapporten, men kun hørt rygter og læst om planerne i medierne.

Det har dog allerede været fremme, at der kan spares ved at skære i antallet af officerer og ved at give SU i stedet for løn under officersuddannelsen.

Men begge forslag mødes med skepsis af Bent Fabricius, der frygter, at SU vil betyde, at det bliver svært at rekruttere sergenter og konstabler til officersskolen.

- Det kan betyde, at de undlader at søge, fordi de skal gå fra at have en normal månedsløn til at gå over på SU. Er det en ønskelig konsekvens, at man ikke ønsker den gruppe længere? De kommer trods alt med ret mange erfaringer, siger han.

- Man lukker øjnene for nogle konsekvenser i sin iver efter at finde besparelser, siger Bent Fabricius.

Han tror samtidig, at det er en dårlig idé at skære ned på officererne, fordi hans indtryk er, at de blot vil blive udskiftet af jurister, økonomer og ingeniører fra det civile samfund.

Alligevel tror Bent Fabricius overordnet på, at der kan findes besparelser via effektiviseringer.

- Vi må konstatere, at efter man lavede forsvaret fuldstændig om i det forrige forsvarsforlig, har man hentet en lang række erfaringer på, hvad der fungerer godt, og hvad der fungerer dårligt, siger han.

Samtidig understreger officerernes formand, at det er vigtigt, at de operative kapaciteter bliver friholdt af besparelser.

- Det fornemmer jeg også hos både den civile og militære ledelse i forsvaret, at der er en vilje til. Det er nu engang forsvarets vigtigste værktøjer og derfor, forsvaret eksisterer, siger Bent Fabricius.

/ritzau/