Udland

Officielt: Flertal til græske euro-partier

De partier, der støtter euro-gældsaftale, har fået flertal ved parlamentsvalg i Grækenland.

Officielt: Flertal til græske euro-partier

De græske pro-europartier har sikret sig flertal ved parlamentsvalget i landet søndag. Det står klart, efter næsten alle stemmer er talt op.

Som største parti får det konservative Nyt Demokrati omkring 129 mandater inklusiv en bonus på 50 mandater, der bliver givet til det parti, som høster flest stemmer.

Det andet parti, der støtter den omstridte gældspakke fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF), det socialistiske Pasok, får 33 sæder i parlamentet.

De to partier kan dermed sikre et flertal sammen på i alt 162 sæder ud af parlamentets i alt 300 pladser.

Nyt Demokrati får til 29,7 procent af stemmerne, mens 12,3 procent af vælgerne har sat kryds ved Pasok.

- Det græske folk har stemt ja til at blive i det europæiske spor og til at blive i eurozonen, siger Antonis Samaras, leder af Nyt Demokrati, ifølge Reuters.

Det eurokritiske venstreradikale parti Syriza står til 26,9 procent. En sejr til Syriza var på forhånd frygtet blandt økonomer, fordi det kunne sætte eurosamarbejdet over styr.

Syriza er hårde modstandere af gældspakken, der blandt andet betyder højere skat og ringere pensionsordninger for grækerne, der samtidig er plaget af høj arbejdsløshed,

Parlamentsvalget var det andet på bare seks uger, fordi det efter det første valg ikke var muligt for Nyt Demokrati, der også her fik flest stemmer, at få dannet flertal.

Allerede mandag beder præsident Karolos Papoulias Nyt Demokrati om at danne regering. Hvis det ikke lykkes, får partierne med næstflest stemmer på skift muligheden.

De græske vælgere, som Ritzau mødte søndag, var stærkt opsatte på, at Grækenland bliver i euro-samarbejdet.

Men vælgerne er fortvivlede over de krav, som EU og IMF stiller om drastiske sociale nedskæringer, massefyringer af offentligt ansatte, sænkning af minimumlønnen og mere af samme skuffe.

Den græske gældskrise har skubbet en tredjedel af befolkningen under den officielle fattigdomsgrænse.

/ritzau/