Arkæologi

Ofre blev ikke dræbt

Nu er der fundet seks kranier ved Jerslev - men ingen kroppe

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hestekraniet blev holdt nede af tilspidsede grene ligesom flere af de andre offergaver i mosen. Foto: Bent Bach

JERSLEV:Det opsigtsvækkende fund af en offermose ved Jerslev vokser støt, og omfatter nu seks menneskekranier, et hestekranie, et hundekranie, nogle bunker knogler og et lerkar.

Det ser dog ikke ud til at de moseligene stammer fra ofringer, hvor mennesker er blevet slået ihjel, sådan som Grauballemanden blev det.

- Lige nu går vi og overvejer, om det kun er kranier, der er lagt ned i mosen, fortæller arkæolog Rikke Maring fra Vendsyssel Historiske Museum (VHM).

Uden hår og skind

- Vi finder ikke kæberne, kun kranierne. Hvis hele hovedet var gravet ned, ville vi finde kæberne og noget af halshvirvlerne, fortsætter hun.

Det betyder, at ofrene kan være døde af andre årsager og begravet andetsteds, og at kranierne siden er blevet gravet op igen for at blive nedlagt i mosen som offergaver.

- Vi kan ikke vide, hvordan de tænkte. Vi kan kun sige, at det ser ud til at kranierne har været uden hår og skind, siger Rikke Maring.

Flere moselig?

Arealet har været brugt til tørvegravning i jernalderen, og ofrene er siden lagt ned i hullerne fra tørven.

- De har gerne villet give noget tilbage til naturen. Dengang var man jo langt mere afhængig af naturen end vi er i dag, påpeger Rikke Maring.

Udgravningen fortsætter et par uger endnu, og arkæologerne bliver ikke overraskede, hvis der dukker endnu flere moselig op.

De nye kranier blev tirsdag hentet ind på museet, hvor der skal foretages kulstof 14-prøver og andre analyser, der forhåbentlig afslører langt flere detaljer om moseligene.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst