Ofre i forældede krænkelsessager får ikke hjælp i ny lov

Udspil giver ikke oprejsning til ofre, hvis sager allerede er faldet for forældelsesfrist, vurderer professor.

overgreb Foto: Free/Colourbox

overgreb Foto: Free/Colourbox

Selv om en ny lovpakke kan afskaffe forældelsesfristen i sager om seksuelle krænkelser, kan lovene ikke hjælpe dem, der tidligere har fået afvist at få deres sag taget op, fordi forbrydelsen var forældet.

Det vurderer Jørn Vestergaard, professor ved Københavns Universitet

- Er en sag én gang forældet, så kan man ikke lave om på det ved at lovgive om det, siger han.

Søndag har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlagt en lovpakke, der blandt andet skal afskaffe forældelsesfristen i sager om seksuelle overgreb mod børn.

Gennemføres loven vil det dog ikke blive muligt at få taget sager op, der allerede er forældede, forklarer Jørn Vestergaard.

Et eksempel på en sådan, er sagen om de såkaldte Godhavndrenge. De har forgæves søgt at få oprejsning for deres ødelagte barndom på et børnehjem i 1960'erne.

Byretten har tidligere afvist, at Socialministeriet kan stævnes i sagen, fordi den var forældet.

Blandt forslagene i regeringens nye lovpakke er også forslaget om, at der skal indføres en godtgørelse på 100.000 kroner i særligt grove sager om overgreb mod børn.

Det vil dog ikke være muligt at få genoptaget en tidligere afgørelse, hvis man efter den nye lov har ret til en højere erstatning.

- Man kan ikke genoptage sager, der er afgjort, og sige, at der skal lige lægges en klækkelig sum oven i den erstatning, der tidligere er udmålt, siger Jørn Vestergaard.

Særligt i forhold til afskaffelsen af forældelsesfristen, vurderer professoren, at lovpakken vil få betydning for meget få sager.

- Det være meget vanskeligt at føre en fornuftig bevisførelse og gennemføre de her (ældre red.) sager. I den forstand har det lidt karakter af symbollovgivning, siger han.

Han opfordrer til omtanke, da en ophævelse af fristen også kan påvirke - måske uskyldige - personer sent i livet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.