OL i London bliver mest rent på overfladen

OL i London vil nok blive udråbt til de reneste lege i nyere tid. Få vil testes positive af kontrollanter.

OL i London bliver mest rent på overfladen

De mange dopingkontrollanter til sommerens OL i London kan ikke afsløre atleter, der har taget epo eller brugt bloddoping i moderate mængder.

Sådan lyder konklusionen fra idrætsforsker Hans Søndergaard fra Bispebjerg Hospital, i onsdagens udgave af metroXpress, der har haft kronprins Frederik som redaktør.

- Hele antidoping-setuppet giver indtryk af, at kontrollen er skrap, og at det bliver et rent OL. Prøverne bliver taget og hurtigt og derefter analyseret, men det hjælper ikke noget, når epo og bloddoping ikke kan spores.

- Måske bliver OL i London faktisk det OL, hvor doping er mest udbredt, siger Hans Søndergaard til metroXpress.

Han mener, at dopingkontrollanterne bogstavelig talt skal tage atleterne med kanylen i armen eller med blodposer i køleskabet, hvis de skal afsløres.

Gen-doping er i sin vorden, og der vil muligvis allerede ved OL i London være atleter, der har fået manipuleret deres genom med særligt præstationsfremmende gener, der øger udholdenheden eller muskelstyrken.

- Så når tv-kommentatorerne og publikum hylder vinderne, vil det være klogt at dele begejstringen med en sund skepsis. Det vil være naivt andet, mener Hans Søndergaard.

Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark, mener ikke, man skal tro blindt på, at alle atleter er rene.

- Vi skal nyde atleterne som de forbilleder, de er. Men vi skal ikke være blåøjede, for der er nogle, der snyder og glider igennem kontrollerne, blandt andet fordi det er svært at teste for mikrodoseret epo.

- Men vores indsats er mere målrettet og sofistikeret end nogensinde, og vi gør alt, hvad vi kan, for at OL i London bliver så rent som muligt, forsikrer Lone Hansen.

/ritzau/