Oliver-sagen skal gå om i Østrig

Domstol i Østrig har ophævet fængselsdom til Thomas Sørensen på grund af procesfejl. Sagen skal nu gå om.

Oliver-sagen skal gå om i Østrig

Sagen om drengen Oliver har taget en ny drejning i det østrigske retssystem. Landsretten i Graz har ophævet dommen mod Olivers far, Thomas Sørensen, der i byretten fik 12 måneders betinget fængsel.

Det oplyser Janus Bang, talsmand for Thomas Sørensen, til Ritzau.

Straffesagen om ulovlig børnebortførsel er derfor nu sendt tilbage for at blive behandlet igen i byretten i Graz.

- Landsretten har besluttet at suspendere dommen i den retssag, hvor Thomas møder op i Østrig og bliver dømt for ulovligt at tage drengen med til Danmark, siger Janus Bang.

- Han skal så have en ny retssag, fordi der er sket procesfejl. Vi har hele tiden sagt, at der var tale om lynchstemning mod Thomas Sørensen og en skueproces. Det er konkluderet nu. Der er sket så voldsomme og grove fejl i byretten, at hele retssagen nu skal gå om, fortsætter han.

For Olivers far er det en afgørelse, der vækker blandede følelser.

- Thomas er glad og lettet, men selvfølgelig også nervøs for at skulle af sted til Østrig en gang til. Det har været en voldsom oplevelse at møde op i den her heksekedel, og nu skal vi føre den samme retssag en gang til, siger Janus Bang.

I spørgsmålet om forældremyndigheden over den snart seksårige Oliver har Højesteret i Østrig afvist Thomas Sørensens ankesag. Dermed har moren fortsat ifølge østrigsk lov forældremyndigheden over drengen.

I Danmark har Østre Landsret derimod slået fast, at Oliver ikke skal overføres fra Danmark til moren i Østrig.

Den danske domstol afgjorde i december i fjor, at moren uretmæssigt har beholdt drengen hos sig i Østrig, og derfor gjorde Thomas Sørensen sig ikke skyldig i en ulovlig barnebortførelse, da han i april kørte til Graz og ved en børnehave hentede sin søn.

Sagen er speciel, fordi de to landes myndigheder dermed har truffet modsatte afgørelser. Moren har af Østrig fået tillagt forældremyndigheden, mens faren i Danmark har myndigheders og dommeres ord for, at han har forældremyndigheden.

- Østrigerne har nægtet at anerkende den danske kompetence, og danskerne har nægtet at anerkende den østrigske kompetence. Det er et bananrepublik-spil, der stadig kører, siger Janus Bang.

I alt har forældrene ført 10 retssager mod hinanden i Østrig og Danmark, oplyser talsmanden.

Moren har appelleret sagen om udlevering af Oliver til Højesteret i Danmark.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.