EMNER

Oluf fik det, som han ville have det

Carl Oluf Mellergaard nyder sin store lejlighed på Sæby Ældrecenter

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Et stort, rullende skab kan også fungere som en skillevæg. Bag væggen har Carl Oluf Mellergaard sit soveværelse.

SÆBY:For mere end et år siden var NORDJYSKE på besøg hos Carl Oluf Mellergaard, der bor på Sæby Ældrecenter. Dengang fortalte vi om den omfattende renovering, som centret gennemgår og om, hvordan Oluf Mellergaard var årsag til, at byggeplanerne blev ændret i en del af centret. Den tidligere tømrer fra Agersted var nemlig medlem af byggeudvalget, der blandt andet skulle sikre, at 25 lejligheder i afdeling A fik den bedste udformning. For godt en måned siden blev håndværkerne så færdige med afdeling A. - Jeg har intet negativt at sige. Men det var godt, at vi fik lavet de ændringer, siger 83-årige Oluf Mellergaard med et smil. Først og fremmest protesterede Oluf imod, at de nye udbygninger til lejlighederne skulle ligge forskudt. Ingeniøren hørte efter, og udbygningerne blev i stedet lige. Dernæst var det også meningen, at hver lejlighed i afdeling A skulle indrettes med et stort stuevindue fra gulv til loft. Men også det fik Oluf Mellergaard spændt ben for. - Der ville blive alt for varmt om sommeren med så stort et vindue. Det ved jeg fra andre lejligheder her i centret. Nu er der blevet plads til både en vindueskarm og en radiator, og her er stadig masser af lys. Det var samtidig hensigten, at der skulle være højt til loftet, men Carl Oluf Mellergaard sikrede sig, at der blev tale om en ¿almindelig¿ loftshøjde. Når der er højt til loftet, samler varmen sig øverst oppe, hvilket ikke er hensigtsmæssigt hos ældre mennesker. Alt i alt er det en udpræget sund fornuft samt en faglig indsigt, der har været medvirkende til et godt resultat. Udover at beboerne i afdeling A har fået næsten dobbelt så meget plads, er indretningen også blevet bedre og mere fleksibel. For eksempel bliver et stort, rullende skab også brugt som skillevæg, og på den måde har Oluf Mellergaard fået et soveværelse, der er adskilt fra stuen. På grund af, at Sæby Ældrecenter er bygget i flere etaper, er der stor forskel på størrelse og indretning i de forskellige afdelinger. Det er i afdeling A, at den mest omfattende renovering har fundet sted. I afdeling B er det kun badeværelserne, der bliver gjort større, mens andre lejligheder blot får døren skiftet ud. I begyndelsen af august udbrød der i øvrigt brand i tre af lejlighederne og i et depotrum. Taget måtte skiftes ud, og væggene blev sodet til. Der var heldigvis ingen, der kom noget til, og renoveringen var hurtigt på rette spor igen. Det er to boligforeninger fra henholdsvis Frederikshavn og Hjørring, der ejer boligerne på Sæby Ældrecenter, mens Frederikshavn Kommune ejer servicebygningerne. Ældrecentret har 74 lejligheder og 29 fritliggende huse, og renoveringen ventes færdig sidst i 2008.