Ombudsmand i skarp kritik: Tiårig burde blive i Danmark

Det er "overordentligt kritisabelt", at en tiårig serbisk dreng blev sendt ud, selvom han var tvangsanbragt.

En tiårig serbisk dreng blev i oktober 2011 sendt ud af Danmark sammen med sin bedstemor, der var hans værge. Det skete til trods for, at myndighederne var i tvivl om, om hun tog sig godt nok af drengen, der derfor var anbragt på institution.

I en usædvanlig skarp kritik kalder Folketingets Ombudsmand det overordentligt kritisabelt, at Udlændingestyrelsen tillod, at det skete.

- Ved udsendelsen af landet blev drengen overladt til bedstemoren, selv om det var tvivlsomt, om hun ville kunne drage relevant omsorg for drengen.

- Det er en meget alvorlig sag, fordi Danmark har en pligt til at beskytte børn, forklarer ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Han kalder det et grundlæggende svigt over for drengen og understreger, at det er meget sjældent, at han som ombudsmand tager så skarpe udtryk i brug.

- Det er en kritik i den meget høje ende af skalaen, siger Jørgen Steen Sørensen.

Bedstemoren og drengen havde i marts 2011 fået afslag på asyl, men det ændrer ifølge ombudsmanden ikke på, at den danske stat har ansvar for at beskytte børn, der er tvangsanbragt.

Folketingets Ombudsmand havde flere gange i årene frem til 2011 været i kontakt med udlændingemyndighederne om spørgsmålet om udsendelse af anbragte børn, og i juni 2011 tilkendegav det daværende integrationsministerium, at tvangsanbragte børn ikke kunne sendes ud til et andet land.

- Det har været en helt fast holdning, at man ikke udviser børn i den her situation.

- Vi må indtil videre gå ud fra, at det er et enkeltstående kiks, men for at være helt sikre har vi bedt Udlændingestyrelsen oplyse, om der overhovedet kan tænkes at være andre tilfælde, siger Jørgen Steen Sørensen.

Justitsministeriet har selv over for ombudsmanden kaldt den konkrete sag for "særdeles beklagelig" og "kritisabel", oplyser ombudsmanden.

Ombudsmanden har nu bedt Justitsministeriet om at oplyse, om der er andre lignende sager, som han ikke har hørt om, ligesom han har bedt ministeriet om at redegøre for, hvordan udlændingemyndighederne vil sikre, at lignende sager undgås.

Den dengang tiårige dreng og hans bedstemor har fået genoptaget deres sag hos Udlændingestyrelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.