Omikron får Spanien til at kræve brug af mundbind udendørs

I Catalonien skal pubber og diskoteker lukke i 15 dage, ligesom at der indføres et natligt udgangsforbud.

 <i>Javier Soriano/Ritzau Scanpix</i>

Javier Soriano/Ritzau Scanpix

Spanien gør det obligatorisk at bære mundbind udendørs, idet antallet af smittetilfælde med omikronvarianten fortsætter med at stige.

Det oplyser premierminister Pedro Sánchez onsdag aften efter en videokonference med regionale ledere.

Spanien har på tidligere tidspunkter i pandemien haft krav om at have mundbind på udendørs, og mange spaniere bærer dem fortsat frivilligt.

Foruden krav om mundbind vil Spanien ifølge Sánchez bekæmpe omikronspredningen gennem vaccineboosterstik og et forsøg på at opruste landets sundhedspersonale.

Catalonien har dog en strengere tilgang til den nye smittestigning end resten af landet. Det skyldes, at regionen er særligt hårdt ramt. Den huser således en fjerdedel af alle indlagte med covid-19 i Spanien.

Tidligere på ugen meddelte myndighederne i Catalonien, hvor storbyen Barcelona ligger, at pubber, klubber og diskoteker skal lukke fra fredag og 15 dage frem.

I samme periode indføres der begrænsninger for restauranter samt et udgangsforbud mellem klokken 01.00 og 06.00.

På tværs af Spanien er antallet af smittetilfælde steget voldsomt. Men som følge af en vaccinationsrate på over 80 procent udviser mange af de smittede kun milde - hvis overhovedet nogen - symptomer. Derfor er landets hospitaler ikke overvældede af den nye smittebølge.

Tirsdag blev der ifølge tal fra landets sundhedsministerium registreret 49.823 nye smittede. Det er over 5000 flere end den hidtidige rekord, der blev sat i januar.

Den stigende smitte bliver primært drevet af den nye omikronvariant. Ifølge avisen El País udgør varianten allerede 80 procent af de nye smittetilfælde i hovedstaden Madrid.

Myndighederne registrerede det første tilfælde af den nye variant i landet 2. december.

/ritzau/dpa