Politik

Område med havneslum i København bliver ryddet

Det ventes at koste cirka 25 millioner kroner at fjerne omkring 90 fartøjer, vrag og anlæg i Erdkehlgraven.

Omkring 90 fartøjer, vrag og anlæg skal fjernes fra Erdkehlgraven inden for fire uger. Minister og overborgmester er tilfreds med løsningen.

Omkring 90 fartøjer, vrag og anlæg skal fjernes fra Erdkehlgraven inden for fire uger. Minister og overborgmester er tilfreds med løsningen.

KØBENHAVN:En politisk aftale er indgået om rydning af et område med havneslum i København.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har indgået en aftale, som sikrer en oprydning af Erdkehlgraven, der også kaldes Fredens Havn.

- Det er vigtigt at finde en løsning, der rydder op i den del af fællesskabet, som er blevet rodet til, og sikrer en ordentlig behandling af de mennesker, som også bor her, siger ministeren.

Ejerne af anlæggene i Erdkehlgraven er torsdag og fredag blevet varslet om, at de skal fjerne deres både inden for fire uger.

I alt skal omkring 90 fartøjer, vrag og anlæg fjernes.

Hvis det ikke sker, indleder myndighederne arbejdet med at få ryddet op i havnen.

Ministeren har givet udtryk for, at hans tålmodighed er opbrugt. Og oprydningen ventes ifølge den løsning, som parterne er nået frem til, at komme til at koste cirka 25 millioner kroner.

Miljø- og Fødevareministeriet leverer 15 millioner kroner, mens Københavns Kommune står for ti millioner kroner af finansieringen.

Ministeren mener, at løsningen er god, da det både er i statens og Københavns Kommunes interesse.

- Københavns Kommune er en grøn hovedstad. Det er et sted, hvor man kan bade i havnen, og det skal man kunne blive ved med. Det kan man ikke, hvis vi blæser på miljøregler, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Udfordringen er, at det her område er blevet til en flydende og halvsunken losseplads, og det er der ikke nogen, der er tjent med.

Ministeren er dog ærgerlig over, at skatteborgernes penge skal bruges på projektet.

Overborgmester Frank Jensen var sidste efterår skuffet over, at der ikke blev sat penge af på finansloven for 2019 til at få ryddet slumområdet.

Han glæder sig over, at der er fundet en løsning.

- Erdkehlgraven har i de seneste år været et voksende problem både socialt og miljømæssigt i form af skrald og møg.

- Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu har fået banet vejen for en oprydning.

- Hovedparten af områdets beboere er socialt udsatte, og vores hjemløseenhed vil være klar med akut hjælp og vejledning til de beboere, der ønsker det i forbindelse med en rydning, siger han.

De mange anlæg og fartøjer har ligget ulovligt opankret i Erdkehlgraven i flere år, og med årene er flere kommet til.

I 2015 fik ejerne påbud om at fjerne dem, men det skete ikke. En stor del af fartøjerne er sunkne eller forladte.

/ritzau/