Omsider: Forurening væk fra Aalestrup

1,5 million kroner

Knud Labohn
Bygningerne af autoværkstedet er fjernet. Men det største arbejde venter nedenunder. Arkivfoto: Michael Bygballe
5. november 2018 15:48

AALESTRUP: I årtier er benzin sevet ned i jorden, hvor der for 25 år siden lå en DK-tank. Men nu skal det væk. Frem til jul vil Region Nordjylland nemlig fjerne en stor og potentielt farlig forurening fra en grund midt i byen, og det vil ikke gå sporløst hen over omgivelserne.

Det er Borgergade 21 ved Kirkevej, der er tale om, ofte kaldt den gamle benzintank. Og det er netop rester fra stedets tid som benzinudsalg og autoværksted, der udgør problemet.

Ganske vist er bygningerne blevet revet ned, men benzin, olie og andet giftigt stads er over en årrække sivet op til 5,5 meter ned i jorden. Og det kræver en massiv udgravning ned til denne dybde at sikre sig, at skidtet ikke når ned til grundvandet, hvor det vil kunne forurene millioner af liter.

Vil støje og ryste

Grunden er 300 kvadratmeter stor og i alt ventes 1800 kubikmeter jord at blive fjernet inden de første danser om juletræet.

- Arbejdet med oprensning af en forurening i denne størrelse er en omfattende opgave, og arbejdet vil uundgåeligt påvirke de, der bor omkring den forurenede grund. Vi vil gøre, hvad vi kan for at gøre processen med opgravning af den forurenede jord så tryg for borgerne som mulig, siger Mads Møller Thomsen, formand for Region Nordjyllands klima- og miljøudvalg.

Det dybe arbejde vil kræve at man opsætter en spunsvæg af jernplader, så hverken vej eller huse risikerer at få sætningsskader. Og arbejdet vil både støje og ryste en del af tiden, erkender man blankt hos regionen.

Regningen er da også budgetteret til at nå omkring 1,5 million kroner.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...