Omskårne drenge har større risiko for autisme

Sundhedsstyrelsen og politikere må bruge forskning til at forbyde omskæring af små drenge, mener organisation

Colourbox
9. januar 2015 10:32

DANMARK: Ny forskning fra Statens Serum Institut viser, at omskårne drenge har en betydelig større risiko for at udvikle autisme end ikke omskårne drenge.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at sammenhængen måske kan relateres til det traume, drengebørnene oplever i forbindelse med omskæringen.

Undersøgelsen føjer sig til rækken af studier, der har været fremme i de senere år, der viser, at omskæring ikke er et harmløst indgreb, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- Der er en del evidens på området efterhånden. Det er ikke bare et overgreb i det øjeblik, det sker. Det har også nogle langtidseffekter, og det understreger for mig blot det, som Børns Vilkår tidligere har meldt ud:

- Vi mener, at det er et overgreb mod små drenge at udsætte dem for omskæring, og vi mener, at der skal være en aldersgrænse - om det skal være 15 år eller 18 år, er vi ikke religiøse omkring, men der skal være en grænse, hvor barnet er så modent, at det selv kan tage stilling til, om man ønsker at få foretaget indgrebet eller ej.

Børns Vilkår er forundret over, at det med at skære stykker af små børn fortsat kan være tilladt i et moderne samfund.

- Vi vil igen opfordre Sundhedsstyrelsen og politikerne til at bruge den nye viden til at styrke det videnskabelige fundament for et forbud mod omskæring, med mindre det sker under samtykke fra en person, der har den tilstrækkelige modenhed, siger han.

Studiet har undersøgt sammenhængen mellem omskæring og autisme blandt drenge født mellem 1994 og 2003.

Studiet har undersøgt 340.000 danske drenge i aldersgruppen nul til ni år.

Af dem registrerer forskerne knap 5000 tilfælde af autismeforstyrrelser.

Ifølge hovedforfatteren bag undersøgelsen, Morten Frisch, overlæge, dr.med., ph.d. og adjungeret professor fra Statens Serum Institut, kan små børn fuldt ud registrere, hvornår noget gør ondt, og den frygt og smerte kan lagre sig som et traume, der senere i livet kan udvikle sig til autisme.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...