Europæiske union

Omstridt brexitlov er godkendt i Underhuset i London

Lovforslag, som har mødt voldsom modstand i Bruxelles, blev godkendt med 340 stemmer mod 256.

Underhuset i det britiske parlament har tirsdag aften godkendt en ændring af et omstridt lovforslag, der tilsidesætter dele af briternes skilsmisseaftale med EU.

Underhuset i det britiske parlament har tirsdag aften godkendt en ændring af et omstridt lovforslag, der tilsidesætter dele af briternes skilsmisseaftale med EU.

LONDON: Underhuset i det britiske parlament har tirsdag aften godkendt et lovforslag, der tilsidesætter dele af briternes skilsmisseaftale med EU.

Forslaget har mødt voldsom modstand i Bruxelles. Det blev godkendt med 340 stemmer mod 256.

En del medlemmer af det konservative regeringsparti har også været imod ændringsforslaget.

Men Johnson fik afmonteret et større oprør blandt de konservative i Underhuset, da han gik med til at tilføje, at Underhuset skal give sit samtykke, hvis regeringen skal bryde aftalen med EU.

Lovforslaget bliver nu sendt over til Overhuset, før det kan blive endeligt vedtaget.

Premierminister Boris Johnson har sagt, at lovforslaget blot skal opfattes som et "sikkerhedsnet", der sikrer, at varer frit kan få lov at passere mellem England, Wales, Skotland og Nordirland efter 1. januar, hvis EU skulle fortolke skilsmisseaftalen på en "urimelig måde".

Men EU-ledere har afvist dette som "spin". De har advaret Johnson om, at han skal overholde de forpligtelser, som han selv har indgået i brexitaftalen fra sidste år.

Den britiske regering har indrømmet, at lovforslaget er i strid med international lov. Johnson kalder det en form for forsikring, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale om det fremtidige forhold.

I brexitaftalen er der et afsnit, der sikrer en åben grænse mellem Nordirland og EU-landet Irland for at bevare fredsaftalen for Nordirland.

Når Storbritannien forlader EU, bliver denne grænse den eneste grænse mellem Storbritannien og EU.

I aftalen ønsker EU at sikre sig, at grænsen mellem Nordirland og Irland ikke bruges som en bagdør til at kanalisere ikke-tolddeklarerede produkter ind i EU fra resten af Storbritannien.

I USA har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden advaret Storbritannien om, at det må respektere fredsaftalen i Nordirland. I modsat fald vil briterne ikke kunne få en handelsaftale med amerikanerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.