Galleri - Tryk og se alle billederne.
1
HIRTSHALS:Det hele begyndte en dag i juni 2011, da maskinmester Chris Durhuus dukkede op på Thomas Nielsens kontor i Hirtshals og spurgte, om han ikke kunne skaffe ham et job i forbindelse med renovering af borerigge.
Som indehaver af firmaet Nielsen Marine, der sælger udstyr til skibe, havde Thomas Nielsen gode kontakter inden for det maritime miljø, så det endte med, at Chris Durhuus blev projektleder i forbindelse med renoveringen af boreriggen Maersk Guardian i Hirtshals.
Da den opgave var slut, stak de to mænd igen hovederne sammen - og nu kom der store planer på bordet:
Når nu der er en hel masse andre borerigge, der skal renoveres i de kommende år, hvorfor så ikke starte et firma med speciale i netop den slags opgaver?
- Vi kunne se, at der var et kæmpestort behov i offshore-branchen, og vi kendte mange dygtige håndværkere, vi kunne trække på, så vi sprang ud i det, fortæller Thomas Nielsen.
Kunderne var der
Det lykkedes makkerparret at overbevise deres bank, og resultatet blev Safe Ocean Service. Det begyndte i marts i år på et beskedent kontor i Hirtshals med de to stiftere og en tredje makker, skibsmontør Stefan Thomsen, som eneste medarbejdere og med projektledelse som eneste salgsvare.
De tre mænd bag Safe Ocean Service havde set rigtigt: kunderne var de og virksomheden voksede i rekordfart til det, den er i dag: en ledelse med tre mand, to projektledere og to teams på hver minimum 10 mand. De to teams tager sig af henholdsvis mekanik og elektricitet.
Fra 0 til 25 mand på under et halvt år - det er den slags, der kaldes vækst.
Safe Ocean Service folk har haft folk i arbejde på både Maersk Giant i Hirtshals og i øjeblikket på Maersk Innovator i Esbjerg.
- Når det er gået så hurtigt for os, er det måske også, fordi vi har den fordel i forhold til mange etablerede virksomheder, at vi ikke har eget værksted. Vores folk arbejder udelukkende på boreriggene, og i det omfang vi overhovedet har brug for et værksted, kan vi typisk låne et af det firma, som har hyret os.
- Når vi kan spare værkstedet, er det nemmere for os at konkurrere på prisen, forklarer Thomas Nielsen, der oprindelig er eksporttekniker, men i dag har titel af administrerende direktør.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.