Udland

Opbakning til muligt overgangsstyre i Syrien vokser

Tysklands udenrigsminister ser et midlertidigt styre med præsident Assad som mulig fredsløsning i Syrien.

Idéen om en midlertidig regering i Syrien med deltagelse af præsident Bashar al-Assad vinder momentum internationalt. Men også herhjemme.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, mener, at en overgangsregering er den mest oplagte måde at få stoppet borgerkrigen i landet på.

Men samtidig erkender han, at det ikke er nogen nem opgave.

- Vi må finde en fælles interesse mellem de forskellige positioner. Mellem dem, der absolut vil tale med Bashar al-Assad, og dem, der siger "vi vil ikke diskutere noget, før han træder tilbage", siger Steinmeier søndag ifølge AFP.

Hans bemærkninger kommer, efter at forbundskansler Angela Merkel i sidste uge sagde, Assad bør inddrages i fredsforhandlinger.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, har tilsyneladende også ændret holdning til Assads rolle.

Søndag antydede Cameron, at Assad kan blive en del af en midlertidig regering.

- Det, der står meget klart, er, at Assad ikke kan være en del af Syriens fremtid på langt sigt, citerede Sky News David Cameron for at sige, inden han rejste til New York, hvor borgerkrigen i Syrien er et af hovedtemaerne på FN's Generalforsamling.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, er inde på samme spor. Han sagde lørdag, at Assads afgang ikke er en forudsætning for at indlede samtaler om en midlertidig regering.

Herhjemme er stemningen i regeringen også blødgjort i forhold til Assad.

Vesten bliver nødt til at inddrage Rusland i en løsning i Syrien, og det kan indebære, at Bashar al-Assad bliver ved magten i et stykke tid endnu. Det mener udenrigsminister Kristian Jensen (V) ifølge Jyllands-Posten.

- Sagen er, at nogle gange er man i den realpolitiske verden nødt til at alliere sig med nogen, man ikke kan lide, for at nå det mål, man er nødt til at opnå. Og vi er nødt til at knække Islamisk Stat (IS).

- Jeg mener ikke, at Assad er nødvendig, men jeg mener, at Rusland er nødvendig, siger udenrigsministeren søndag til avisen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ventes mandag at drøfte situationen i Syrien med USA's præsident, Barack Obama.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.