Opera i byens egne kulisser

"Skyggen af Mozart" vil udspille sig i historiske bygninger i Aalborg

En forsmag på "Figaros bryllup" på Aalborg Kloster ved pressemødet i går. I forgrunden Figaro (Torben Fogde Larsen) og Susanna (Elisabeth Brink). I baggrunden forrest fra venstre ser Ernst Trillingsgaard, Aalborghallen, borgmester Henning G. Jensen og direktør for Bikuben Fonden Michael Metz Mørch og bagerst fra venstre projektleder Gitte Friis, forstander Jan Schultz, Aalborg Kloster, forestillingsleder Jan Kvistgaard, instruktør Flemming Lindvang og musikchef Palle Kjeldgaard på.

Foto Claus Søndberg

En forsmag på "Figaros bryllup" på Aalborg Kloster ved pressemødet i går. I forgrunden Figaro (Torben Fogde Larsen) og Susanna (Elisabeth Brink). I baggrunden forrest fra venstre ser Ernst Trillingsgaard, Aalborghallen, borgmester Henning G. Jensen og direktør for Bikuben Fonden Michael Metz Mørch og bagerst fra venstre projektleder Gitte Friis, forstander Jan Schultz, Aalborg Kloster, forestillingsleder Jan Kvistgaard, instruktør Flemming Lindvang og musikchef Palle Kjeldgaard på. Foto Claus Søndberg

Aalborg Operafestival har vokseværk og med dette års 20 ekstra "Skyggen af Mozart"-forestillinger, kommer festivalen op på 69 koncerter i år. "Skyggen af Mozart" bliver første samarbejde mellem Det Hem'lige Teater, Aalborg Symfoniorkester og udvalgte operasangere, og stykket kommer til at foregå i fire af Aalborgs historiske bygninger. - Vi har valgt at lave en vandreforestilling i det historiske Aalborg, hvor Aalborg Rådhus, Jens Bangs Stenhus, Aalborg Kloster og Budolfi Kirke bliver inddraget til scenerne, fortæller projektleder Gitte Friis. På hvert sted vil dramatiske scener fra Mozarts liv udspille sig, og den nye idé med at inddrage byen har været en udfordring for projektlederen. - Vi har skullet koordinere utroligt mange ting, for hvis en brik rykkede sig, rykkede hele puslespillet sig, siger Gitte Friis, der håber, at det nye koncept vil åbne børns øjne for operaen. - Stykket skal ses som en familieforestilling og en skolesceneforestilling, lyder det. Trods de forskellige faggrupper i form af musikere, operasangere og skuespillere har indøvningen af stykket ikke voldt de store problemer. - Det har været en fed oplevelse at arbejde sammen på tværs af specialer, og der har været en imødekommenhed fra alle parter, siger instruktør og leder af Det Hem'lige Teater Flemming Lindvang, der imidlertid heller ikke er uerfaren i at iscenesætte teater på forskellige steder i byen grundet sidste sommers succes "Horrible Aalborg". Her lavede teatret et interaktivt teaterstykke under byvandringer, men trods erfaringen fra "Horrible Aalborg" har processen været spændende og anderledes. - Det er nyt for os, at vi skal samarbejde med både operasangere og musikere. De har jo deres kulturer og vi har vores, og sammensmeltningen har været en interessant proces, siger Flemming Lindvang. En af scenerne er "Figaros Bryllup" på Aalborg Kloster. Mozart er ikke selv med i scenerne, men i "Figaros bryllup" optræder han alligevel som klaverlærer for Grevinden, og man hører ham i hendes gemakker. Ligeså snart Greven dukker op, er han imidlertid forsvundet, hvilket er meget sigende for Mozarts virkelige liv, hvor han ofte var på farten i sin hestevogn. - Mozart tilbragte sammenlagt flere år af sit liv i en hestevogn på rejse til Europas forstæder, og det vil Aalborg Operafestival prøve at illustrere med en hestevogn under forestillingen, siger Gitte Friis. Det er femte gang, der afholdes operafestival i Aalborg, og "Skyggen af Mozart" er en hyldest til Wolfgang Amadeus Mozart i anledning af 250 året for hans fødsel og indeholder 38 medvirkende sangere, musikere og skuespillere. Stykket spiller for første gang 12. marts.