Opfordring: Løkke bør tale menneskeret med Mexico

Statsministeren besøger Mexico, der ifølge organisationer har åbenlyse problemer med menneskerettighederne.

Mexicos præsident på besøg i Danmark, Kongefamilien Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Mexicos præsident på besøg i Danmark, Kongefamilien Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Menneskeretsforkæmpere og journalister bliver truet og dræbt. Fanger tortureres. Og folk forsvinder.

Sådan lyder Amnesty Internationals beskrivelse af menneskerettighedssituationen i Mexico, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i disse dage.

Den danske statsminister bør nævne den problemstilling for den mexicanske regering, lyder det fra Amnesty.

- Tortur er yderst udbredt. Langt størstedelen af befolkningen er bekymret for at blive udsat for tortur i politiets varetægt, siger generalsekretær Trine Christensen på baggrund af en undersøgelse, Amnesty foretog sidste år.

Hun anerkender, at der sker fremskridt. Blandt andet har præsidenten taget initiativ til en ny antitorturlov. Alligevel er tortur stadig udbredt.

- Man må bruge informationer fremkommet ved hjælp af tortur i en retssag. Så længe det er tilladt, vil vi stadig se politiet anvende tortur, siger Trine Christensen.

Over 27.000 personer er forsvundet i myndighedernes varetægt, påpeger hun.

- I alt for få tilfælde bliver det undersøgt, hvad der er sket med dem, siger Trine Christensen.

Institut for Menneskerettigheder, der er en selvejende statsinstitution, arbejder sammen med den mexicanske regering om at forbedre menneskerettighederne.

Det arbejde handler især om at sikre oprindelige folks rettigheder og arbejdstagerrettigheder. For eksempel når der skal udvindes mineraler, forklarer afdelingsleder Allan Jørgensen.

Han er enig i, at Løkke bør tage menneskeretssituationen op med den mexicanske regering. Hans indtryk er, at regeringen er lydhør, når problemerne nævnes internationalt.

- Men der er mange civilsamfundsorganisationer i Mexico, der er kritiske over for regeringens evne til at gøre noget ved det, siger Allan Jørgensen.

I Mexico skal Løkke mødes med præsident Enrique Peña Nieto, der besøgte Danmark sidste år. Han skal også indvie Mærsk-selskabet APM Terminals' nye havneterminal på den mexicanske vestkyst.

Desuden er statsministeren med til at indlede "børnenes måned" i Mexico. Det sker i hovedstaden Mexico City sammen med Legos topchef, Bali Padda.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.