Opgaverne for store for de små firmaer

Dansk Byggeri opfordrer konkurrenter til at finde sammen

De store vinder. Mens store entreprenørfirmaer har ordrebøgerne fulde for resten af 2013, har mange små håndværkerfirmaer tomme ordrebøger efter sommerferien. 

Arkivfoto: Daniel Bygballe

De store vinder. Mens store entreprenørfirmaer har ordrebøgerne fulde for resten af 2013, har mange små håndværkerfirmaer tomme ordrebøger efter sommerferien. Arkivfoto: Daniel Bygballe

NORDJYLLAND:Hvis den lille tømrermester eller det lokale vvs-firma fortsat skal have opgaver i ordrebogen, kan det blive nødvendigt, at de slår sig sammen med andre firmaer og byder på opgaver i fællesskab. Stadig flere byggerier udbydes nemlig i totalentreprise, og det betyder, at opgaverne bliver så store, at små firmaer ikke kan klare dem alene.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Byggeri Nordjylland, der tæller 630 små og store medlemsvirksomheder.

- Mange af de små og mellemstore virksomheder, vi har her i Nordjylland, arbejder for kommunerne, og vi ser flere steder, at opgaverne bliver udbudt i større og større entrepriser. Det er en markant tendens, og den gælder også private byggeopgaver, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Knud Kristensen til NORDJYSKE.

De store klarer sig

- Ved at gå sammen i et konsortium med en eller flere kollegaer får mindre virksomheder mulighed for at opnå den størrelse, det ofte kræver at byde på større opgaver og i flere kommuner samtidig. Vi kan jo konstatere, at de store entreprenørfirmaer har ordrebøgerne fulde for resten af 2013, mens mange af de små og mellemstore virksomheder har tomme bøger efter sommerferien, siger Knud Kristensen.

Situationen er så kritisk, at Dansk Byggeri har indkaldt sine medlemsvirksomheder i Nordjylland til et seminar i starten af marts om, hvordan de rent praktisk kan danne konsortier.

Nødvendigt for at overleve

Dansk Byggeris initiativ støttes til fulde af Håndværksrådet, som er den anden store arbejdsgiverorganisation i branchen.

- Vi har i årevis opfordret vores medlemmer til at samarbejde. Men det sker stadig kun meget sjældent, og man kan jo ikke tvinge nogen til at gå sammen, siger Svend Aage Suhr, regionsformand for Håndværksrådet i Nordjylland.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.