Ophedet strid om antisemitisk video i Front National

Opgør mellem Jean-Marie Le Pen og hans datter Marine, der er partileder, skaber overskrifter i Frankrig.

En strid mellem partistifteren i Frankrigs Front National og hans datter, som er den nuværende partileder, blev tirsdag optrappet, da faderen fremsatte en antisemitisk bemærkning i en video.

Den 85-årige Jean-Marie Le Pen har vakt furore igen med en video, som han for nylig har sendt til partiets hjemmeside, hvor han lovede at gå skarpt i rette med sine kritikere - blandt andre den franske sanger Patrick Bruel, som er jødisk.

I videoen spiller Le Pen på ord, som vækker minder om nazisternes gaskamre og jødeudryddelserne.

Videoen blev øjeblikkeligt stærkt kritiseret af Le Pens datter Marine, som har været partileder siden 2011. Hun siger, at faderen har begået en "politisk fejltagelse."

Det er første gang, at Marine Le Pen har kritiseret sin far offentligt.

Den ældre Le Pen har en række domme for at have opildnet til racehad og for at nægte forbrydelser mod menneskeheden. En advokat for Front National siger, at videoen nu er blevet fjernet af "juridiske grunde."

I den omstridte udtalelse langer Le Pen ud efter flere af sine kritikere - deriblandt popstjernen Madonna og Yannick Noah, fransk sanger og tidligere tennisstjerne.

Da han bliver spurgt om endnu en kritiker, Patrick Bruel, siger han, at denne vil blive en af dem, der vil blive "ordnet" næste gang, og han spiller i sætningen på ordet "ovn."

Jean-Marie Le Pen sagde tirsdag, at han er såret over udviklingen i sagen, og at han ikke har hørt fra sin datter.

Men der er ikke tegn på nogen opblødning i sagen mellem to af partiets frontfigurer.

- Jeg er meget såret, siger Jean-Marie Le Pen og tilføjer:

- Jeg kan klare direkte slag i ansigtet, men ikke feje angreb i ryggen.

Marine Le Pen har som partileder sat mange kræfter ind på at få ændret sit partis image, da det siges at være racistisk og antisemitisk.

Jean-Marie Le Pen har tidligere fremsat mange kontroversielle udtalelser - blandt andet at gaskamrene under Anden Verdenskrig var en "detalje i historien."

Front National mere end tredoblede sit stemmetal ved EU-parlamentsvalget og har nu 25 procent af de franske pladser i Bruxelles.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.