Oplæsning på torvet i Hobro

Kunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo på besøg hos 3u på Mariagerfjord Gymnasium i starten af oktober. Torsdag 3. november mødes parterne igen - og resultatet bliver synligt overalt i Hobro. ?Privatfoto

Kunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo på besøg hos 3u på Mariagerfjord Gymnasium i starten af oktober. Torsdag 3. november mødes parterne igen - og resultatet bliver synligt overalt i Hobro. ?Privatfoto

Hvad er forskellen på at skrive med kuglepen på et stykke papir og at hamre på et tastatur? Svaret er ikke enkelt, men 3.u på Mariagerfjord Gymnasium har de seneste uger forsøgt at spore sig ind på spørgsmålet.

Onsdag 5. oktober mødte htx-klassen og Vibeke Nørgaard Rønsbo hinanden for første gang. En hel skoledag skulle de arbejde med håndskrift og digitalisering med input fra den lokale forfatter Lisbeth Bruun, der holdt en skriveworkshop. Dét affødte en livlig snak i klassen om, hvordan det er at leve i et digitalt samfund, hvor håndskriften afløses af digital kommunikation.

- Gæstelærerne havde stor fornøjelse af htx-elevernes særlige viden om it og netværksforhold. Og i løbet af dagen viste der sig stor enighed om, at it-skriveværktøjet er uundværligt til rigtig mange skriveopgaver, men at håndskriften er en uundværlig personlig refleksions- og kommunikationsform i andre sammenhænge, udtaler klassens dansklærer, Henrik Damsgaard.

Efterfølgende har eleverne udformet såkaldte "refleksionsbreve" og "tænketanksindlæg", som de har sendt til Vibeke Nørgaard Rønsbo, der har udvalgt citater.

Torsdag 3. november mødes kunstneren og htx-klassen igen, og de skal nu forvandle citaterne til plakater udformet med elevernes egen håndskrift.

Over middag bliver plakaterne hængt op i hele byen, og kl. 14 mødes alle på torvet, hvor eleverne i 3.u skal læse deres håndskrevne refleksioner højt.

Vibeke Nørgaard Rønsbo fortæller, at eleverne har bidraget med mange overraskende formuleringer.

- På plakaterne vil formuleringerne stå som en slags tankesteger, der rummer poesiens evne til at åbne eftertanke, fortæller hun og fortsætter:

- Det er fantastisk, at htx-eleverne så positivt og åbne er gået ind i vores samarbejde og har været med på idéerne fra starten. Det er også dejligt, at de med oplæsningen på torvet og plakaterne vil træde ud i byrummet og fysisk bidrage til en debat, som måske i dag føres mere ind over de sociale medier. Gennem plakaterne og oplæsningen tager disse tænksomme unge ordet i det offentlige rum og bliver fysisk tilstede med deres ’stemmer’ om håndskriften i dag, og deres håb og drømme samt frygt og bekymringer for digitaliseringen. Dét, synes jeg, bliver stort!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden