Opnå parfordele ved at slå de økonomiske pjalter sammen

Det kan godt betale sig at have både kærestens og din pengebeholdning med ned i banken, hvis I ønsker at opnå bedre fordele

Ønsker I at købe hus eller lejlighed sammen, kan det betale sig at skifte til samme bank, lyder det fra to økonomiske eksperter. Lev Dolgachov/Free

Ønsker I at købe hus eller lejlighed sammen, kan det betale sig at skifte til samme bank, lyder det fra to økonomiske eksperter. Lev Dolgachov/Free

KØBENHAVN: Går din kæreste og du selv med en drøm om at købe hus eller lejlighed sammen, og vil I samtidig gerne spare lidt penge, så burde I overveje at slå de økonomiske pjalter sammen.

Der kan nemlig være penge at spare på bankforretningerne, hvis I beslutter jer for at give det økonomiske samliv en chance.

Det fortæller Morten Holm Steinvig, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

- Tager du hen til en bank med din egen og din kærestes økonomi, så tilbyder du banken en større pose penge, og så er du en mere attraktiv kunde. På den måde kan du forhandle dig frem til nogle lavere renter eller andre fordele, siger Morten Holm Steinvig.

Han vil dog ikke anbefale alle at slå bankforretningerne sammen, selv om der kan være en økonomisk gevinst at hente.

- Men hvis I står i en situation, hvor I eksempelvis har købt bolig, så begynder økonomien at blive bundet mere sammen, og så giver det mening, siger Morten Holm Steinvig.

Klare fordele

Han bakkes op af Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge ham er der nemlig klare fordele i at have samme bank, men det er ikke nødvendigvis noget, som helt unge par bør kaste sig ud i.

- Ved unge studerende par, hvor indtægten ikke er særlig stor, er det ikke helt så vigtigt. Men når man bliver ældre, så kan det være rart at få et overblik og få talt med banken om, hvad man kan gøre, siger Morten Bruun Pedersen.

Som ungt par kan man i stedet vælge løsningen med at oprette fællesøkonomi. Den løsning kræver ikke nødvendigvis, at I har samme bank.

- Det giver et bedre overblik, og det skal man ikke underkende. Det er et af de vigtigste parametre i forhold til at have styr på sin økonomi, siger Morten Bruun Pedersen.

Her kan man vælge fuldstændig fællesøkonomi, hvor alle udgifter og indtægter deles lige, eller man kan vælge at splitte udgifterne imellem sig.

Få styr på fællesøkonomien

Der findes tre forskellige modeller for fællesøkonomi:
- Model 1: 100 procent fællesøkonomi, hvor alle penge ryger sammen i en pulje.
- Model 2: I deler fællesudgifter 50/50 og beholder resten af jeres indtægt til at bruge hver især.
- Model 3: I deler fællesudgifter i forhold til jeres indkomst, så den, der tjener mest, også betaler mest. Resten af indtægten beholder i hver især til selv at bruge.
Kilde: Penge- og Pensionspanelet.
/ritzau fokus/

Hele familien med

Kommer der til gengæld børn ind i billedet, kan det være en god anledning til at afsøge markedet. Her bliver man nemlig endnu mere attraktiv som kunde.

- Det er en god idé at få børnene med som kunder, så man får hele familien med. Bankerne ved jo godt, at når de først har børnene med, så bliver de som oftest i banken, siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

- Fordelen er derfor, at du får et større forretningsomfang med banken, og at du derfor kan forhandle bedre aftaler på plads.

Uanset om du er ung eller gammel, er det altid en god idé at tale om fælleseje af eksempelvis hus eller lejlighed, hvis man finder sammen med en ny partner, fortæller Morten Bruun Pedersen.

- Det bliver nemlig sværere og sværere at tage op, som tiden går. Så du kan lige så godt tage tyren ved hornene fra starten, siger han.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.