Opposition: DF og regeringen bryder armslængdeprincip

DR skal holde sig fra at skrive lange, dybdegående artikler på nettet, lyder det i ny public service-kontrakt.

Den radikale leder, Morten Østergaard, og andre oppositionspolitikere kritiserer regeringen for at bryde med armslængdeprincippet. - Det er et foruroligende skridt, der rykker ved danskernes tillid til uafhængige og frie medier, mener Østergaard. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Den radikale leder, Morten Østergaard, og andre oppositionspolitikere kritiserer regeringen for at bryde med armslængdeprincippet. - Det er et foruroligende skridt, der rykker ved danskernes tillid til uafhængige og frie medier, mener Østergaard. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Regeringen og Dansk Folkeparti får kritik for at rykke for tæt på de redaktionelle prioriteringer hos DR, efter at kulturminister Mette Bock (LA) har offentliggjort den public service-kontrakt, der sætter rammerne for DR frem til 2023.

I kontrakten slås det nemlig fast, at dr.dk "skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler".

- Det er et foruroligende skridt, der rykker ved danskernes tillid til uafhængige og frie medier, mener politisk leder Morten Østergaard (R).

- Det makværk skal vi have lavet om hurtigst muligt. Vi tør tage opgøret, det er nødvendigt, for det gælder vores demokrati.

Alternativet kalder kontrakten for "det endelige opgør med armslængdeprincippet".

- Regeringen og Dansk Folkeparti har med den nye kontrakt taget redaktørkasketten på, mener medieordfører Rasmus Nordqvist (AL).

SF's Jacob Mark mener, at politikerne i stedet skulle styrke uafhængige medier.

- De er netop modvægt til fake news og de udenlandske giganters dominans, udtaler han i en kommentar.

- Man skal ikke gå ind og detailregulere, hvordan et mediehus som DR skriver sine artikler. Vi bor jo ikke i en bananrepublik.

Kulturminister Mette Bock (LA) siger til TV2 News, at diskussionen om armslængde er et "evindeligt spørgsmål", og at hun betragter restriktionen af de lange, dybdegående artikler som en "lillebitte begrænsning".

DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, blev ved et pressemøde om public service-kontrakten spurgt til netop dette. Hun beskriver public service-kontrakten som en "balance".

Nogle af elementer giver mindre detailstyring, mener hun.

- Så er der enkelte steder, hvor detaljeringsniveauet er skærpet yderligere. Det er klart, at det havde vi gerne været foruden, siger Rørbye Rønn.

De privatejede medier, der er samlet i organisationen Danske Medier, er til gengæld glade for den "lillebitte begrænsning".

- Der er ingen tvivl om, at gratis onlinenyheder mindsker borgernes incitament til at betale for nyheder på de skrevne aviser og magasiner, siger direktør Morten Langager i en skriftlig kommentar.

- Det er ikke til gavn for samfundet, hvis journalistik som er betalt via skattekroner udkonkurrerer de private medier.

Han mener, at den begrænsning, dr.dk pålægges, bør overføres til TV2's regioner, der også er statsfinansierede public service-medier.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.