Oppositionen: Nye regeringsplaner ofrer velfærden

Det nye regeringsgrundlag løser ikke Danmarks udfordringer, mener partierne i rød blok.

Danskerne ønsker en ny kurs for Danmark Socialdemokratiets kongres lørdag Foto: Scanpix/Henning Bagger

Danskerne ønsker en ny kurs for Danmark Socialdemokratiets kongres lørdag Foto: Scanpix/Henning Bagger

Den nye trekløverregerings planer trækker Danmark i den forkerte retning.

Sådan lyder dommen fra partierne i rød blok efter søndagens præsentation af det nye regeringsgrundlag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, kritiserer regeringens planer om lavere topskat og et mindsket offentligt forbrug.

- Vi synes desværre, det er et regeringsgrundlag, der trækker i den forkerte retning. Man tager et skridt væk fra midten og til højre i dansk politik.

- Vi vil være en skarp kritiker af regeringen, hvis man vælger at køre af et spor, der betyder, vi får et dårligere velfærdssamfund, og at folk skal gå senere på pension, så andre mennesker kan få en lavere topskat.

- Derfor tror jeg også, det bliver en svær dagligdag, der kommer for den nye regering, siger Nicolai Wammen.

Også Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper lægger vægt på, at regeringen ikke kan gennemføre sine planer på egen hånd med blot 53 mandater.

- Heldigvis har denne regering jo ikke magt, som den har agt. Der er ikke 90 mandater for det regeringsgrundlag, og derfor er det jo op til Dansk Folkeparti at holde de løfter, de gik til valg på, siger Skipper i en skriftlig kommentar.

Hos SF er man heller ikke tilfreds med regeringens ambitioner for Danmark. Formand Pia Olsen Dyhr kalder søndagen for "black sunday".

- Løkke, Samuelsen og Pape vil fortsat kæmpe for at gøre de rigeste endnu rigere og skære ned på SU og uddannelse, kontanthjælpsmodtagere med børn og ser stort på klima og miljø. Det løser på ingen måde Danmarks udfordringer, siger hun i en skriftlig kommentar.

Den holdning bakkes op af Enhedslisten, som er dybt bekymret for planerne om et lavere offentligt forbrug.

- Regeringens målsætninger er en katastrofe for vores velfærd og helt almindelige danskere, lyder det fra Pernille Skipper.

- Regeringen lægger op til en meget lav vækst i den offentlige sektor, som reelt betyder nedskæringer, mere privatisering og udlicitering til virksomheder, som kan lave mere profit på den fælles velfærd.

Et samarbejde hen over midten er håbet hos Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

I en skriftlig kommentar opfordrer han til, at der findes holdbare politiske løsninger.

- Jeg mangler ambitionerne på fremtidens vegne. De flotte ord om uddannelse virker som skåltaler, for der er ingen løfter eller ord om de investeringer, der bør afløse de senere års besparelser.

- Lad os tage fat på de reformer, der kan give os råd til forme fremtiden ved at investere i opvækst og uddannelse for vores børn og unge, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.