Oppositionen vender tomlen ned til integrationsudspil

Hverken Venstre eller Enhedslisten kan stemme for integrationsforslag, som det ser ud ved fremlæggelse tirsdag

Hverken til højre eller venstre i folketingssalen ser det ud til, at beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) kan finde flertal for det forslag om bedre integration af flygtninge, som han fremsætter tirsdag.

Ifølge forslaget skal der stilles krav til jobparate flygtninge om, at de mindst ti timer om ugen skal være i løntilskud, praktik eller nyttejob ud over 20 timers sprogundervisning.

Hensigten med lovforslaget er ifølge regeringen at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Hos Venstre er der opbakning til hensigten, men partiets integrationsordfører Martin Geertsen mener, at regeringens metoder til at nå målet er forkerte.

- Har du fået opholdstilladelse er det det klogeste både for den enkelte og for samfundet, at du kommer ud og bestille noget, siger Martin Geertsen.

Venstre ønsker et beskæftigelseskrav på 37 timer i stedet for de ti timer, regeringen har foreslået. Derudover vil partiet diskutere, hvordan flere flygtninge kan blive kategoriseret som jobparate af kommunerne.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser nemlig, at ud af de 9132 personer, der er i et integrationsforløb, er det kun 246 - tre procent - der er erklæret jobparate.

Martin Geertsen mener blandt andet, at kommunerne skal have en større økonomisk gevinst ved at stemple flygtninge som jobparate frem for blot "aktivitetsparate."

Enhedslisten, der ellers er parlamentarisk grundlag for regeringen, har heller ikke tænkt sig at stemme for regeringens forslag.

- Det er dårlig integration at sende flygtninge ud som løntrykkere, siger partiets socialordfører og medlem af beskæftigelsesudvalget Finn Sørensen.

- Der er en helt principiel uenighed. De ruller principperne fra kontanthjælpsreformen ud over flygtninge, siger Finn Sørensen.

Det har vakt opsigt på Christiansborg, at regeringen har valgt at sende forslaget direkte til behandling i folketingssalen uden at forhandle med partierne først.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.