Oppositionen vil udfritte justitsminister om terrorsag

Oppositionen vil mandag have svar på en række spørgsmål om politiets terrorredegørelse fra justitsministeren.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil blive mødt med en byge af spørgsmål, når hun mandag på et møde i sit ministerium giver Folketingets partier mulighed for at spørge ind til politiets redegørelse for terrorangrebet i København i februar.

Redegørelsen blev offentliggjort i sidste uge, og selvom ministeren roste flere dele af politiets indsats, så kritiserede hun også, at det tog politiet fire timer at få bevogtet synagogen i Krystalgade - en bevogtning, der dog ikke forhindrede terrordrabet på den ubevæbnede vagtmand Dan Uzan.

Men både Venstre og Dansk Folkeparti vil bore dybt i regeringens egne handlinger i forbindelse med terrorangrebet.

Det sker især med udgangspunkt i, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et møde med den internationale presse dagen efter terrorangrebet sagde, at bevogtningen af synagogen blev iværksat "øjeblikkeligt".

- Regeringen har gentagne gange lovet, at der var styr på beskyttelsen af det jødiske mindretal.

- Nu viser det sig, at der gik fire timer fra det første terrorangreb, før den - i øvrigt utilstrækkelige - bevogtning af synagogen blev sat i gang, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

- Hvis det udelukkende er PET's skyld, så må de jo bære ansvaret for det. Men vi ønsker at se dokumentation for det. Regeringens egne beslutninger i forbindelse med terrorangrebet vil vi simpelthen have på bordet, siger han.

Selvom bevogtningen af synagogen kom på plads hen under aftenen, var det ikke en bevogtning, der forhindrede gerningsmanden, Omar El-Hussein, i at gå direkte hen til Dan Uzan og henrette ham med et skud i hovedet.

Det gjorde han ved at spille stærkt beruset, hvorved politiet lod ham være. Kort før henrettelsen havde en af betjentene hænderne i lommen, og efter attentatet fik betjentene kun affyret et enkelt skud mod gerningsmanden, der slap uskadt væk til fods.

Også Dansk Folkeparti vil vide, hvad der fik statsministeren til at fortælle offentligheden, at beskyttelsen af synagogen blev sat i gang "øjeblikkeligt".

- Hvorfor tog det fire timer, før bevogtningen kom på plads, og hvad fik statsministeren til at sige til offentligheden, at bevogtningen var iværksat øjeblikkeligt, lyder det fra Peter Skaarup:

- Der tegner sig et uklædeligt billede af, at regeringen med justitsministeren i spidsen forsøger at tørre hele ansvaret af på PET-chef Jens Madsen, som har forladt sin stilling.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener, at dagens møde i Justitsministeriet er en fin anledning til at komme i dybden med politiets redegørelse for terrorangrebet i København.

- Vi er på vej til et møde, hvor denne rapport skal uddybes, og jeg synes, at det er godt, at justitsministeren tager initiativ til at holde et møde med alle ordførere, siger Trine Bramsen før mødet i Justitsministeriet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.