Opråb til Søren Pind: Voldtægt er nærmest uden konsekvens

Det er ikke nok at øge strafferammen, som justitsminister Søren Pind har bebudet, lyder det i åbent brev.

Det er i alt for mange tilfælde straffrit at chikanere, voldtage, forfølge, begå seksuelle overgreb og udøve partnervold i Danmark.

Sådan lyder det i et åbent brev til justitsminister Søren Pind (V) i Politiken onsdag.

Ministeren har i flere interviews de seneste uger bebudet højere straffe til blandt andre voldtægtsforbrydere, der i gennemsnit får under to års fængsel, når de bliver dømt.

Men alene at øge strafferammen løser ikke problemerne, mener Dansk Kvindesamfund, der står bag brevet sammen med Center for Voldtægtsofre, Exitcirklen, Joansøstrene, Tænketanken Viden om Mænd og Landsorganisation af Kvindekrisecentre.

- Der går en del frit rundt derude, som helt klart burde være dømt.

- Det er overgrebspersoner, der er klar over, at de har begået noget strafbart, men som slipper heldigt, enten fordi den krænkede ikke går til myndighederne, eller fordi sagen bliver henlagt, siger næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund Ulla Tornemand til Politiken.

Søren Pind vil dog ikke tages til indtægt for at have sagt, at strafferammen skal hæves, skriver han tirsdag aften på sin Facebook-profil.

- Jeg har altså ikke på noget tidspunkt sagt, at jeg ville hæve strafferammerne for voldtægt. Jeg vil derimod have en højere straf - indenfor de eksisterende rammer - for voldtægt i sig selv, skriver han efter at have læst artiklen.

Siden 2010 er der blevet anmeldt i gennemsnit 395 voldtægter eller voldtægtsforsøg årligt, men den seneste undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd skønner, at der begås rundt regnet 3600 hvert år.

Af de sager, der kommer for retten, ender knap halvdelen med en dom for voldtægt, men godt seks ud af ti anmeldelser kommer aldrig så langt.

- Alt for mange sager bliver henlagt. De prioriteres ikke ordentligt hos politiet, siger advokat Jytte Lindgård, der er en af knap 90 jurister, journalister, politikere, professorer og fagforbundsformænd, der er medunderskrivere på det åbne brev til ministeren.

- Selvfølgelig findes der falske anmeldelser som i alle andre sager. Men det skal ikke gå ud over det store flertal, der anmelder sandt, siger Jytte Lindgård med henvisning til de godt 30 sager, der årlig bliver droppet på grund af falsk anklage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.