Udland

Oprørere dræber mindst 36 ved hævnmassakre i DRCongo

I protest mod mangel på sikkerhed beskylder demonstrant islamistiske oprørene for at slagte civile som geder.

Mindst 36 mennesker er blevet dræbt i den østlige del af DRCongo. Det oplyser regeringen, som mener, at der er tale om en hævnmassakre mod militæret begået af formodede ugandiske oprørere.

Der er blevet indført tre dages landesorg efter massedrabet. Det er det seneste i en række massakrer omkring den urohærgede by Beni. Siden 2004 er over 600 blevet dræbt i området omkring byen.

Omkring 100 rasende mennesker demonstrerede mod massedrabet og bar på nogle af de dræbte.

Hærens talsmand, Mak Hazukay, siger, at det seneste angreb blev udført af De Allierede Demokratiske Styrker (ADF), der har terroriseret landsbyboere i grænseområdet mellem DRCongo og Uganda, siden de blev drevet ud af deres hjemland i 1995.

DRCongos hær har flere gange iværksat offensiver mod det islamistisk funderede ADF, der beskyldes for systematiske krænkelser af menneskerettighederne.

Ifølge Hazukay havde ADF-oprørerne havde sneget sig uden om hærens stillinger for at komme ind i landet og "massakrere befolkningen som hævn for militære operationer i området".

Ofrene - 22 mænd og 14 kvinder - blev ifølge regeringstalsmanden Lambert Mende fundet i Rwangoma, som ligger i udkanten af Beni.

Mende siger, at regeringen tidligere har forsøgt at gøre det internationale samfund opmærksom på den jihadistiske trussel i DRCongo.

- I vort land står vores styrer alene mod truslen på grund af det internationale samfunds ligegyldighed.

- Det er ikke normalt, at de får mulighed for at slagte os som geder, siger en demonstrant, som siger at regeringen i DRCongo er inkompetent og ude af stand til at skabe sikkerhed.

Drabene skete, tre dage efter at præsident Kabila besøgte regionen og lovede bedre sikkerhed.

En krig fra 1998 til 2003 med 5,4 millioner dræbte trækker stadig sine blodige spor gennem Den Demokratiske Republik Congo, som med omkring 70 millioner indbyggere er Afrikas mest befolkningsrige land efter Nigeria.

Joseph Kabila har været ved magten siden 2001.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.