Oprørere indtager Saddam Husseins hjemby

- Hele Tikrit er i de militantes hænder, siger en ledende politimand i den centrale by.

Den centrale irakiske by Tikrit, der var hjemby for Iraks tidligere leder Saddam Hussein, er faldet til militante, siger politiet til AFP. Oprørerne har befriet over 300 indsatte fra et fængsel i byen.

- Hele Tikrit er i de militantes hænder, siger en ledende politimand i provinsens hovedstad.

Tikrit ligger næsten halvvejs mellem Bagdad og Mosul.

Der meldes om kampe mindst to steder i den centrale by - dagen efter at jihadister tog kontrol over en stor del af det nordlige Irak - deriblandt landets næststørste by, Mosul.

Politiet oplyser ligeledes overfor nyhedsbureauet, at der også er kampe nær byen Samarra.

En politimand med rang af brigadegeneral siger, at militante angriber fra nord, vest og syd for byen, og at de tilhører den magtfulde sunnimuslimske gruppering Den Islamiske Stat Irak og Levanten (Isil).

Det var også Isil, der tirsdag vandt kontrol over Mosul.

En major i politistyrken siger, at militante har befriet over 300 indsatte fra et fængsel i byen.

Den spektakulære offensiv, som Isil står i spidsen for, er et alvorligt tilbageslag for Iraks regering under premierminister Nuri al-Maliki, som har sagt, at han vil sørge for våben til de frivillige, der vil kæmpe mod oprørerne.

Isil, der er en udbrydergruppe fra al-Qaeda, har sammen med allierede vundet terræn i hele det nordlige Irak, hvilket også kan få betydning for borgerkrigen i Syrien, hvor Isil spiller en rolle.

Oprørernes erobring af storbyen Mosul og den centrale by Tirkit er sket i forbindelse med en række større operationer i fem forskellige provinser, hvor et stort antal mennesker er blevet dræbt.

Oprørerne kontrollerer hele provinsen Nineveh, hvor Mosul er hovedstad samt dele af Kirkuk og det sydligere Salaheddin.

Den nye udvikling i Irak har fået USA til at udtrykke dyb bekymring over "den ekstremt alvorlige situation", og Washington advarer om, at Isil udgør "en trussel mod hele regionen."

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.