Udland

Oprørsgruppen M23 i DRCongo forlader Goma

Oprørere i det østlige DRCongo har forladt den vigtige mineby Goma og overladt kontrollen til regeringsstyrker

Oprørsgruppen M23 i DRCongo forlader Goma

Oprørsgruppen M23 har lørdag overdraget kontrollen af den strategisk vigtige mineby Goma i det østlige DRCongo til udstationerede FN-styrker, efter at M23 indtog byen den 20. november.

Cirka 300 oprørere, hvoraf hovedparten er deserterede regeringssoldater, er kørt ud af byen på ladet af last- og varebiler.

- Vi forlader Goma. Vore embedsmænd og politifolk forlader byen. Kamphandlingerne er afsluttet, siger general Sultani Makenga, der står i spidsen for M23's militære fløj.

Oprørerne viftede med deres geværer og andre skydevåben og sang slagsange på vej ud af byen.

Inden oprørerne kørte ud af Goma, gennemførte de en formel overdragelsesceremoni, hvor de erklærede, at de nu har opfyldt en aftale med regeringen i hovedstaden Kinshasa og politiske ledere fra nabolandene, der i sidste uge kræve M23 ud af byen.

M23 har lovet at trække alle deres styrker mindst 20 kilometer væk fra Goma.

Sultani Makenga siger, at hvis ikke regeringen i Kinshasa overholder sin del af aftalen, er M23's styrker ikke langt væk "og kan komme tilbage".

En del af aftalen med regeringen er, at de mellem 1500 og 3000 væbnede mand i M23 bliver optaget i DRCongos regeringshær og bliver aflønnet af regeringen i Kinshasa.

Desuden ønsker M23 at forblive i det østlige DRCongo. Regeringen har sagt ja til, at M23-soldaterne komme ind i regeringshæren. Men regeringen ønsker at indsætte oprørssoldaterne over hele landet og ikke kun i den østlige del af landet.

Goma ligger midt i provinserne Nord Kivu og Syd Kivu, der er yderst rig på mineraler. Området har gennem lang tid været hærget af kampe om kontrol over regionen og dermed indtægterne fra de mange mineraler.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.