Malis præsident og premierminister er taget til fange af soldater

Malis regeringsledere er anholdt. Det er ikke et militærkup, det er folkelig opstand, siger opposition.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

MALI-UNREST-CONFLICT Soldater i Mali jubler, idet de når ind til Uafhængighedspladsen i det centrale Bamako. Oprørske soldater har taget kontrol med en vigtig militærbase og har udløst frygt for, at et statskup er i gang. Malik Konate/Ritzau Scanpix

BAMAKO: Malis præsident, Ibrahim Boubacar Keita, og landets premierminister, Boubou Cisse, er anholdt af soldater, der gør oprør.

Det bekræfter kommissionsformanden for Den Afrikanske Union, Moussa Faki Mahamat.

- Jeg fordømmer på det kraftigste anholdelsen af præsident Ibrahim Boubacar Keita, premierministeren og andre medlemmer af den maliske regering og opfordrer til deres omgående løsladelse, skriver kommissionsformanden på Twitter.

Kort forinden havde lederen af de oprørske soldater meddelt, at regeringslederne var "anholdt".

- Vi kan oplyse, at præsidenten og premierministeren er under vores kontrol, sagde oprørslederen, der ikke vil have sit navn frem, til nyhedsbureauet AFP.

De to regeringsledere blev pågrebet i præsidentpaladset i Malis hovedstad, Bamako, oplyser den unavngivne oprørsleder.

Malis statslige tv-station, ORTM, er gået i sort, meddeler en journalist på stationen.

Tidligere på dagen kom der meldinger om, at soldater havde indledt et oprør fra en kaserne i garnisonsbyen Kati, der ligger tæt på Bamako.

En officer i militæret siger til nyhedsbureauet dpa, at Keita og Cisse tirsdag aften befinder sig i et pansret militærkøretøj med kurs mod Kati.

- De bliver bragt til militærlejren i Kati, siger officeren, Sidi Gakou.

Den norske ambassade i Mali advarede tidligere tirsdag nordmænd i det vestafrikanske land om, at der kunne være et militærkup undervejs.

Et lignende oprør fra samme militærbase i 2012 førte til et militærkup.

De dramatiske begivenheder i Mali er imidlertid "ikke et militærkup, men en folkelig opstand". Det siger en talsmand for koalitionen M5-RFP, der har stået bag den seneste tids store demonstrationer mod Malis regering, til Reuters.

- IBK ville ikke lytte til sit folk, siger talsmanden, Nouhoum Togo, med brug af præsidentens initialer.

- Vi foreslog endda et alternativ, men han svarede igen med drab.

Mali har været præget af politisk ustabilitet, efter at modstandere af præsident Keita siden juni har holdt store demonstrationer, hvor de kræver, at han går af.

Tirsdag udsendte Malis regering en meddelelse, hvor den manede til ro. I meddelelsen erkendte regeringen, at soldaterne kunne have legitime frustrationer, og den opfordrede til dialog.

Kritikerne mener, at præsidenten ikke har formået at genskabe sikkerhed i landet, ligesom han heller ikke har gjort noget ved korruption i landet.

De beskylder også Keita for at have undertrykt oppositionen og købt sig til stemmer ved et omstridt valg i april, som sikrede hans regering et solidt flertal.

Ifølge FN er mindst 14 personer blevet dræbt under de seneste måneders protester.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.