Opskrift og tips

Faglærer Ib Møllers opskrift til kransekage, som han lærer sine elever på Aalborg Tekniske Skole. Opskriften er til 30 personer, så den passer til kvindeselskabet i Øster Uttrup. Der beregnes ca. 50 g pr. person, når den serveres efter en festmiddag. Kagen bliver bedst, hvis kagemassen hviler natten over i en plasticpose i køleskabet. Kagen kan fryses. Kransekagemasse: 1,5 kg Odense Marcipan Kransekage XX. 750 g sukker 150 g æggehvide, hvilket svarer til ca. tre æggehvider. Vej dem. Massen æltes i hånden, men endelig ikke for meget. Hæld hviderne i lidt ad gangen. Bages ved 200 g midt i ovnen og helst på to flade plader i ca. 12 min. Men pas på, maner Ib Møller. Bager din ovn ujævnt, skal du vende rundt på pladen, for ellers bliver nogle ringe alt for mørke, mens andre ikke er bagt. Bliver de mørke foroven, mens de er blege forneden, er ovnen for varm. Stol ikke på din ovns varmeindstilling. Mange viser forkert. Glasur: En æggehvide røres med flormelis, til den er tyk og blank. Dækkes med et stykke plastic, så der ikke dannes skorpe. Sprøjtes på kagen. Skabelon: Tegn 15 bånd på et stykke pergamentpapir. De skal være to cm brede. Den første strimmel skal være 10 cm lang og derefter øges længden med to cm på de andre. Man kan også tegne et hjerte til skabelon. To hjerter samles om et billede af Mary og Frederik med glasur og sættes lodret på et par kageringe. Klem kagerester sammen til mindre kager. De kan bruges til at pynte med - eller være smagsprøver.