Udland

Optimisme og skepsis i Tyrkiet efter PKK-udspil

En del kommentatorer ser med skepsis på mulighederne for fred efter historisk opfordring til våbenhvile.

Optimisme og skepsis i Tyrkiet efter PKK-udspil

Der var fredag udbredt optimisme i Tyrkiet efter opfordringerne til våbenhvile fra den fængslede kurdiske PKK-leder Abdullah Öcalan, men der består en række hindringer for en endelig fredsløsning på den tre årtier lange konflikt.

"Dette er Tyrkiets forår", hedder det på forsiden af den liberale avis Taraf, som har trykt overskriften hen over et billede af den menneskemængde, som torsdag ventede på at høre den historiske opfordring fra PKK-lederen.

"Farvel til våbnene", hedder en anden overskrift, i mainstream-dagbladet Milliyet, mens den meget udbredte avis Hurriyet erklærer, at "Våbnenes tidsalder er forbi."

Opfordringen fra Öcalan indeholder ikke betingelser eller krav til regeringen, men det bliver understreget, at hans bevægelse er klar til "en demokratisk model."

Samtidig er det underforstået, at PKK venter, at tusindvis af PKK-aktivister og kurdiske lokalpolitikere bliver løsladt fra landets fængsler, hvor de holdes bag tremmer på grund af deres forbindelser til PKK.

Den politiske kommentator Fuat Keyman skriver i Milliyet, at han håber på fred, men han påpeger, at mange også er skeptiske "efter så mange år, så mange kampe og så mange begravelser."

- Et enkelt initiativ er ikke tilstrækkeligt til at løse et problem, der har strakt sig over århundreder, skriver en anden kommentator, historikeren Murat Bardakci, i dagbladet Haberturk.

- Der er ingen eksempler på det i verdenshistorien, påpeger han.

Men andre spekulerer i, at Ankara fremsætter hemmelige løfter til gengæld for en frigivelse af Öcalan.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har hilst udspillet fra Öcalan velkomment.

- Dette er et nyt og vigtigt skridt frem på vejen mod en løsning på konflikten. EU giver denne proces dets fulde støtte. EU-landene er klar til at bistå, siger Ashton.

Tyrkiet søgte i 1987 om medlemskab af unionen. Men EU ser mange problemer ved et tyrkisk medlemskab - blandt andet behandlingen af landets kurdiske mindretal.

Opfordringen til en våbenhvile er kulminationen på langvarige forhandlinger mellem Öcalan og den tyrkiske regering med premierminister Recep Tayyip Erdogan i spidsen.

Den langvarige konflikt har kostet over 40.000 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.