Optræk til ny front i taxa-krig

Google investerer i en rival til den populære Über taxi-app - med fremtidens selvkørende biler som indsats.

 <i>Scanpix Denmark</i>

Scanpix Denmark

HELE LANDET: Hos Google er fremtidsvisionen enkel: om til to til fem år vil du kunne skrotte personbilen og lade dig fragte fra A til B i en af Googles selvkørende biler. Hvorvidt det selvkørende fartøj er din egen, en delebil eller bare en blandt en hær af patruljerende auto-taxaer er endnu uvist - uanset hvad så skal chaufføren på pension.

Hos Travis Kalanick, direktør for succes-app’en Über er visionen påfaldende nær, chaufføren er et fordyrende mellemled: ”En Uber-tur er dyr, ikke kun på grund af bilen, men fordi en nogen skal køre bilen. Sidder der ingen andre i bilen vil [en Über-tur] blive billigere end med ens egen bil”.

Amerikansk taxa-app er klar til at indtage København

Derfor virkede det selvfølgeligt, da Googles investeringsfond, Google Ventures, i august 2013 postede 1,7 milliarder kroner i taxa-app’en Über. Med egne erfaringer inden for kortlægning af by, land og trafik (Google Map), og et flerårig forskningsprojekt i selvkørende biler ville Übers erfaringer inden for bestilling og planlægning af taxakørsel give den sidste manglende brik til udvikling af fremtidens bykørsel. Et oplagt samarbejde.

I stedet er det nu mørke skyer der trækker sig over de to partnere. Ved Googles investeringsrunde blev tidligere juridisk konsulent for Google, David Drummond en del af Übers bestyrelse. Ifølge udtalelser fra kilder nær Über-bestyrelsen til Bloomberg er protyper til en direkte konkurrent til Übers app under udvikling hos den californiske søgegigant. Übers bestyrelse overvejer nu derfor at bede Drummond om at trække sig.

Det spændte forhold mellem Google og Über er yderlige trængt i kølvandet på Über millioninvestering i Carnegie Mellon Universitetet i Pittsburgh, Pennsylvania. Ambitionen er her parallelt at udvikle en egen selvkørende bil.

Hvorvidt de to stærke aktører står over for en snarlig skilsmisse er endnu uvist. Hverken Über eller Google har ønsket at kommentere forholdet.

Audi udfordrer Google med førerløs bil

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.