Optrapning af handelskrig sender danske aktier i rødt

Kina og USA har optrappet handelskrig, og det giver kursfald på børserne i Danmark og resten af verden.

Det ledende danske aktieindeks, C25, falder mandag med omkring 2,5 procent som følge af en eskaleret handelskonflikt mellem USA og Kina. 
(Arkivfoto).

Det ledende danske aktieindeks, C25, falder mandag med omkring 2,5 procent som følge af en eskaleret handelskonflikt mellem USA og Kina. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Det danske aktieindeks C25 slutter mandagen af med et fald på 2,6 procent. Alle aktier i indekset er endt i rødt.

Det sker på bagkant af den seneste udvikling i handelskrigen, hvor Kina ifølge finansmediet Bloomberg News vil boykotte amerikanske landbrugsvarer.

Boykottet er et modsvar på, at USA i sidste uge gjorde klar til at sætte ti procent told på kinesiske varer til en værdi af 300 milliarder dollar fra 1. september.

Børserne i Asien og Europa har mandag også været præget af kursfald for aktierne.

- Det er en optrapning af konflikten mellem USA og Kina, som rammer aktierne. Det vidner om, at der kan være rigtig langt til en handelsaftale mellem de to lande, sagde Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, mandag formiddag.

- En optrappet handelskonflikt er negativt for verdensøkonomien, og derfor falder aktierne. Toldmure bremser handlen, hvilket gør produkterne dyre og betyder i det hele taget dårligere betingelser for virksomhederne, sagde han.

Handelskrigen mellem USA og Kina har stået på i hele Donald Trumps tid som præsident.

Jacob Pedersen påpegede, at striden får virksomheder til at holde igen med at investere, hvilket fører til lavere vækst.

- Konflikten giver usikkerhed for virksomheder, der holder igen med investeringer, fordi de ikke ved, hvad de kan sælge deres produkter for i morgen, sagde Jacob Pedersen.

Blandt de store danske virksomheder er det transportkoncernen Mærsk og ingeniørkoncernen FLSmidth, der er hårdt ramt.

Særligt Maersk Drilling, der er Mærsks borerigselskab, har lidt mandag. Selskabet endte dagen med et fald på 5,9 procent til 412,20 kroner og endte allernederst i C25-indekset.

- Mærsk er verdensstørste containerrederi og er et af de selskaber, der er mest afhængig af, at der er fart på hjulene, og at vi handler med hinanden.

- Højere toldmure og usikkerhed om, hvem man kan handle med og hvordan, er derfor gift for Mærsk, sagde Jacob Pedersen mandag formiddag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.