Udland

Ornitologer gør store øjne: Husskade landet på Svalbard

Klimaforandringer får skylden for, at flere fugle- og fiskearter bliver observeret på den norske øgruppe.

Norske ornitologer kalder det en sensation. For første gang nogensinde er en helt almindelig husskade blevet set ved den nordnorske øgruppe Svalbard, der mest er kendt for sine mange isbjørne.

- At en skade nu er blevet observeret på Svalbard, er det vi ornitologer kalder en bombe, siger seniorrådgiver Georg Bangjord fra Statens Naturoppsyn til Svalbardposten.

Husskaden med det latinske navn pica pica er fugleart nummer 213, der er registreret på øgruppen, og de globale klimaforandringer gør, at stadig flere dyrearter lægger vejen forbi Svalbard, der ligger lige så nordligt som det midterste af Grønland.

For to år siden blev der noget usædvanligt fanget makrel i havet ved Svalbard, og senest har det chokeret forskere, at også blåmuslinger ser ud til at trives på så nordlige breddegrader.

Husskaden landede ifølge avisen Aftenposten uden for en meteorologisk vejrstation på øen Bjørnøya, den sydligst beliggende af øerne. På et fuglebræt ikke langt fra den sort-hvide gæst sad en musvit, der indtil for tre år siden heller ikke var set før på de kanter.

Men der er ikke udsigt til, at skaden vil slå sig permanent ned, lyder en fugleforskers vurdering.

- Næppe. Skaden og de øvrige kragefugle bygger gerne store reder i træer og har brug for mange kviste og grene. Det findes hverken på Bjørnøya eller Svalbard i det hele taget, siger Sveinn Are Hanssen til Aftenposten.

Norske ornitologer frygter, at havørnen, som i stort tal yngler langs det norske fastlands kyst, vil slå sig ned på Svalbard. I dag findes der nemlig kun én rovfugl - polarmågen - på øgruppen.

- Bestanden af havørne øges kraftigt langs den norske kyst. De forstyrrer fuglekolonierne, skræmmer rugende fugle væk, sådan at mindre rovfugle frit kan forsyne sig med æg og unger. På Svalbard vil den gøre stor skade, siger Sveinn Are Hanssen.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.