Oscar-begavet film- instruktør fylder 90

¤Filminstruktøren Gabriel Axel, der fredag fylder 90 år, er ikke et menneske, der hviler på sine laurbær.

Gabriel Axels navn vil altid være tæt forbundet med filmen "Babettes Gæstebud" efter Karen Blixens fortælling. Fredag fylder han 90 år.

Gabriel Axels navn vil altid være tæt forbundet med filmen "Babettes Gæstebud" efter Karen Blixens fortælling. Fredag fylder han 90 år.

Dem fik han i læssevis, da "Babettes gæstebud" i 1988 blev belønnet med en Oscar for bedste fremmedsprogede film. Selv om instruktørens senere film ikke har indfriet forventningerne, kæmper Gabriel Axel stadig for at få rejst penge til endnu en film, baseret på en novelle af Karen Blixen. Denne gang "La Heroïne". Det fremgår af den portrætfilm, som datteren, tv-journalisten Karen Mørch, har lavet op til 90 års dagen. Gabriel Axel boede som barn i Paris, senere blev han fransk gift og boede i mange år dels i Frankrig dels i Danmark. Han er uddannet skuespiller og arbejdede i faget i den franske hovedstad frem til 1950. Herefter virkede han i nogle år som freelanceinstruktør på de københavnske scener. Han blev desuden en af TV-Teatrets vigtigste instruktører og instruerede 48 tv-spil frem til 1968. Han debuterede som filminstruktør med den socialrealistiske "Altid ballade". Det blev den første af en række film, der spændte vidt, lige fra "Den røde kappe" til "Det tossede paradis" og "Familien Gyldenkål". I 1970'erne og 1980'erne opholdt Gabriel Axel sig hovedsagelig i Frankrig, hvor han stod bag adskillige teateropsætninger til fransk tv. I perioden instruerede han også "bløde" pornofilm i Danmark og Tyskland, mens han kæmpede med langt mere ambitiøse filmprojekter. Hans kamp for at få lavet "Babettes gæstebud" er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. Han præsenterede sit første udkast i 1973, og 14 år senere fik den en begejstret modtagelse på festivalen i Cannes. - Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden, sagde en bevæget instruktør senere i sin takketale på Oscar-aftenen. I de mellemliggende år har Gabriel Axel instrueret tre spillefilm, bl.a. "The Prince of Jutland" om den Amled, Shakespeare gjorde til Hamlet. Igen et projekt, der havde været undervejs i adskillige år, men ikke tilnærmelsesvis med samme resultat som i historien om Babette og hendes kogekunst. /ritzau/