Udland

OSCE: Dansker blandt forsvundne observatører i Donetsk

En civil dansk observatør fra OSCE tilbageholdes i Donetsk-regionen, bekræfter OSCE og udviklingsministeren.

En dansker er blandt fire civile observatører i den ukrainske by Donetsk, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har mistet kontakten til, bekræfter organisationen over for Ritzau.

- Han er en del af den tilsynsgruppe, som overvåger situationen i området og rapporterer tilbage til OSCE, men jeg kan ikke oplyse hans navn, for vi vil ikke sætte ham og hans kolleger i yderligere fare, siger OSCE's talskvinde Natacha Rajakovic til Ritzau.

De tre andre tilbageholdte observatører er fra Tyrkiet, Schweiz og Estland.

De fire observatører var på en rutine-patrulje øst for Donetsk, da OSCE mandag aften mistede forbindelsen til holdet, som er en del af OSCE’s særlige monitoreringsmission.

- I går eftermiddags blev de standet ved et checkpoint i Donetsk-regionen, og i de første 40 minutter efter, de blev standset, var vi i kontakt med dem via sms'er. Men derefter hørte vi ikke fra dem, og vi har ikke været i kontakt med dem siden, siger Natacha Rajakovic.

Hun oplyser, at man arbejder på højtryk for at finde ud af, hvad der er sket med de fire observatører.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at finde ud af, hvor de er, og hvad der er sket - selvfølgelig for at få dem på fri fod så hurtigt som muligt, siger hun.

Handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), bekræfter i en mail, at danskeren og de tre andre observatører bliver tilbageholdt af bevæbnede separatister.

- Vi følger sagen tæt i Udenrigsministeriet og på vores ambassade i Kijev. Vi er i tæt kontakt med de pårørende og har tilbudt vores assistance, herunder krisehjælp, siger ministeren og fortsætter:

- Der har i de seneste uger været andre tilfælde af tilbageholdelser af observatører i kortere tid, og vi håber, at også denne gruppe med den danske observatør snart bliver givet fri.

25. april blev den danske chefsergent John Christensen sammen med en række kolleger på et tyskledet observatørhold tilbageholdt af prorussiske separatister i byen Slavjansk og holdt til fange i otte dage, indtil efter russisk og international mægling blev frigivet.

Donetsk har det seneste døgn været plaget af voldsomme kampe mellem det ukrainske militær og prorussiske separatister. Mindst 40 mennesker har ifølge Donetsks borgmester mistet livet under sammenstødene, efter at separatister havde indtaget byens lufthavn natten til mandag.

Militæret sagde tidligere tirsdag, at det igen kontrollerer lufthavnen, der dog stadig er lukket.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst