OSCE-køreplan for fred i Ukraine vil satse på dialog

Vold og provokerende handlinger skal stoppes, men Ukraine har ret til at bruge militær, står der i OSCE-kladde

Udland 9. maj 2014 00:21

En køreplan for at skabe fred og løse krisen i Ukraine er angiveligt lige om hjørnet.

Det er formanden for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), schweizeren Didier Burkhalter, der arbejder på at gøre udkastet til en reel køreplan.

Nyhedsbureauet Reuters har læst den foreløbige kladde, hvor der står, at alle parter i konflikten skal afstå fra "vold, intimidering og provokerende handlinger".

Organisationen opstiller i denne forbindelse adskillige måder at hjælpe på. Heriblandt mægling, afvæbning og en lancering af landsdækkende dialog.

Samtidig beskrives præsidentvalget 25. maj som en nøgle til at stabilisere den splittede tidligere sovjetrepublik.

Og det ser ud til, at den ukrainske overgangsregering i Kijev også har læst udkastet.

I hvert fald opfordrer præsident Oleksandr Turtjynov og premierminister Arsenij Jatsenjuk ifølge nyhedsbureauet dpa i en erklæring til netop en national dialog med alle politiske kræfter i landet. Dog vil de ikke tale med deres bevæbnede prorussiske modstandere.

OSCE's køreplan er en forlængelse af den forliste Geneve-aftale fra påsken mellem Ukraine, EU, Rusland og USA, og OSCE "tilbyder at koordinere yderligere skridt til at implementere" aftalen.

Parterne blev i Geneve enige om, at de prorussiske separatister i den østlige del af landet skulle rømme besatte bygninger i det østlige Ukraine, men oprørerne har ikke forladt nogen bygninger eller overdraget kontrollen med en række byer.

OSCE-planen beskriver yderligere, at Ukraine har ret til at gøre brug af militære styrker "i passende omfang" for at forhindre vold.

Den angiveligt to sider lange køreplan slår fast, at "alle former for vold straks skal undersøges og straffes som følge heraf". Dog skal "oprørere og de, der har forladt bygninger og andre offentlige steder samt overgivet deres våben," have mulighed for amnesti.

Burkhalter bebudede onsdag planen efter et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Putin opfordrede ved samme lejlighed de prorussiske separatister til at udskyde søndagens planlagte folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine.

Det har oprørerne dog ikke taget til sig.

Køreplanen forholder sig ikke til folkeafstemningen i Donetsk-regionen.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...