OSCE: Stadig ingen kontakt med forsvundne observatører

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) kan stadig ikke få fat i savnede observatører.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) meddeler søndag formiddag på Twitter, at man stadig ikke har kontakt til to hold af ubevæbnede observatører, der bliver tilbageholdt af prorussiske separatister i det østlige Ukraine. På et af holdene er der en dansker.

- Vi er stadig ikke i stand til at genetablere kontakten med vores to observatørhold i Donetsk og Lugansk, skriver OSCE.

OSCE mistede i mandags kontakten til et hold på fire internationale observatører fra Danmark, Tyrkiet, Estland og Schweiz.

De fire blev fredag meldt frigivet af en separatistleder, der udtalte sig til det russiske nyhedsbureau Interfax. Men den oplysning blev senere afvist af OSCE.

Torsdag blev endnu en gruppe observatører og deres ukrainske tolk tilbageholdt. Heller ikke denne gruppe er blevet løsladt. Deres nationaliteter er ikke oplyst, men der skulle ikke være nogen danskere på holdet.

Observatørmissionen består af 280 ubevæbnede civilister. Deres job er at mødes med blandt andet lokale og nationale myndigheder, etniske og religiøse grupper, og de rapporterer dagligt om situationen i landet.

Ifølge Udenrigsministeriet er syv af de 280 observatører fra Danmark.

Urolighederne i det østlige Ukraine er eskaleret de seneste uger, efter at regeringen i Kijev har intensiveret militærets antiterroroperationer for at genvinde kontrollen over de østlige regioner Donetsk og Lugansk.

Lørdag sagde den finske udenrigsminister, Erkki Tuomioja, til Yles Morgon-TV, at en retræte kan komme på tale, hvis ikke man kan garantere for observatørernes sikkerhed. Forleden luftede den tyske diplomat og OSCE-forhandler i Ukraine, Wolfgang Ischinger, tilsvarende tanker til tysk tv.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.