Outsiderkål og en ny Skagen Bjesk OPLEVELSE: Kvalitetsfødevaremessen er en fryd for alle sanser og smagsløg

Hanne Albæk
Svenning Christensen fra “Den Grønne Vogn” i Lønstrup lader turistforeningens Tine Bro beundre mutationshvidkålen.
Fødevarer 1. september 2007 06:00

SKAGEN: Kvalitetsfødevaremessen, der åbnede i Auktionshallen i Skagen fredag, og fortsætter i dag, er ren wellness til sanser og gane. Friske grøntsager avlet uden sprøjtemidler, lækre marmelader fra gårdbutikken, nyslået honning, håndlavede chokolader, nymalet mel, lækre kød- og pølsevarer, fisk og skønne drikke med og uden promiller. Der er nok at se på, og synsoplevelserne får ikke lov at stå alene, for udstillerne er mere end rundhåndede med smagsprøver, og det bekom helt tydeligt fredagens store tilstrømning af messegæster vel. - Vi vil gerne gøre fødevaremessen til en tilbagevendende årlig tradition, og tilstræber en hyggelig messe med kvalitetsfødevarer med lokalt tilhørsforhold, præsenteret af producenterne selv, påpeger Tine Bro fra Skagen Turistforening, der med gode sponsorer i ryggen er en af medarrangørerne. Svenning Christensen fra gårdbutikken ”Den Grønne Vogn” i Lønstrup, er en af udstillerne, og har også fået opfordring til at starte en filial i Skagen. Hans bod bugner af lækre grøntsager, såvel de traditionelle danske som de mere sydlandske, og avlet helt fra bunden, Et ekstra blikfang i boden er et såkaldt outsiderkål af dimensioner. Muteret hvidkål - Det er et hvidkål, der formentlig er muteret, og det er netop den slags naturens undere, der kan bruges i avlen til at frembringe nye og spændende sorter, fortæller Svenning Christensen, og fremdrager et muteret og ganske mørklilla blomkål, som i små buketter vil gøre sig flot i salatskålen Hen over sommeren har hans butik alene solgt 80-100 kilo tomater om dagen, men om kræfterne for de fire ansatte også rækker til en filial i Skagen, er Svenning Christensen ikke sikker på. - Men der er helt givet arbejdspladser i det, siger han. Snaps med urters magi En velsmagende ”Skagen Bjesken - altid på toppen” prydet med vippefyret på etiketten og fremstillet på Brøndum Snaps tilsat essens af agermåne, hedelyng og gråbynke, er indehaverne af Tornby Bjesk, Bodil Lykke og Henning Christensen mestre for, ligesom et utal af andre bjeske i deres bod. Vin af allerførste årgang, rød, hvid og dessert, byder 2. generation vinbonde, Jesper Madsen fra Glenholm ved Løgstør på. Vingården Glenholm har eksisteret siden 1992 men blev først sidste år registreret som kommerciel dansk vingård, og 1. årgang omfatter 3000 flasker til salg fra egen vingårdbutik. Vinavlerne Helle og Knud Wittrup fra Hale Mølle ved Stenhøj er med i samme vinavlerklub som Glenholm og agiterer på messen for mere gang i dansk vinavl. To ton hyben havner hvert år i syltetøjsglassene som en nicheproduktion hos landboægteparret Annette og Henrik Bruun Sørensen fra Holtetgård ved Jerslev, og det dejlige og vitaminrige syltetøj afsættes via gårdbutikker, specialbutikker og til Salling og Magasin. Hos Qvinder i LandboNord blev der malet mel, og slået et slag for urhveden spelt og den lige så gamle kornsort emmer til erstatning for i hvert fald noget af hveden i bagværket, og sådan er der oplevelse efter oplevelse at hente i hver eneste af messens boder. At et enkelt hanskin også kan strækkes til at nå hele vejen rundt om sin bærer, viste de nordjyske pelsdyravlere og Kopenhagen Furs bundtmager Annette Traberg Thomsen med en lun netundertrøje, som den helt specielle skæring havde forvandlet dette ene minkskind til. Der var også mulighed for at prøve (og måske endda købe) en hel pelskåbe i pelsboden, og det var der mange kvindelige messegæster, der indlod sig på.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...