Over 15 år som asylansøger: Flere sidder fast i systemet

Eksperter advarer om psykiske skader hos asylansøgere, som ikke får lov til at komme videre herhjemme.

Over 15 år som asylansøger: Flere sidder fast i systemet

Over 100 - eller helt præcist 123 - afviste asylansøgere har nu tilbragt over 10 år i det danske asylcentersystem.

Det viser en ny opgørelse til Folketingets integrationsudvalg, som samtidig afslører, at 29 af disse endda har tilbragt 15 år eller længere i dette system, skriver Information.

Opgørelsen kommer, efter at eksperter i årevis har advaret om, at de langvarige ophold, særligt i asylcentrene, skader ansøgerne på sjælen og fører til en række psykiske sygdomme. Ud af de 123 er de otte børn.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, kalder tallet for "uacceptabelt" og henviser til, at udlændingeloven giver mulighed for, at en afvist asylansøger efter 18 måneder alligevel kan få opholdstilladelse.

Det kan ske, hvis "udsendelse efter de foreliggende oplysninger for tiden må anses for udsigtsløs", som det hedder.

- Det er jo fuldstændig uacceptabelt. Og før folketingsvalget var det også den daværende oppositions holdning, at folk ikke skal sidde i årevis i asylcentrene. Så det bør man selvfølgelig forhindre sker.

- Efter 18 måneder bør man kunne vide, om der er mulighed for at sende vedkommende hjem. Hvis det ikke er muligt, bør man sørge for, at folk kommer ud og i stedet kommer i gang med at lave noget fornuftigt, siger Per Clausen til Information.

Justitsministeriet har opgjort, hvor mange afviste asylansøgere, der i april var indkvarteret på et asylcenter, privat, i anneks eller i særlig bolig i tilknytning til centret, og som modtager forskellige ydelser under indkvarteringen.

Og det nye tal er væsentligt højere end den seneste opgørelse fra december 2011, hvor tallet lå på 68 personer.

Enhedslisten har derfor bedt justitsminister Morten Bødskov (S) redegøre for, hvorfor der tilsyneladende pludselig er blevet så mange flere afviste asylansøgere, som har været her i mere end et årti.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.