Overblik: De har åbnet Orange Scene de seneste ti år

Æren er stor, og for mange vil de blive husket for deres optræden til åbningskoncerten på Roskilde Festival.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Metallica - Orange tilalle Foto: Scanpix/Torkil Adsersen

Der er noget helt særligt forbundet med at få lov til at åbne den legendariske Orange Scene på Roskilde Festival, som i mange år har været et ikonisk tempel for musikelskende festivalgæster.

I løbet af årene er det blevet en uskreven tradition, at et mindre og ofte dansk navn får både det privilegium og den svære opgave at åbne Orange Scene.

Æren er i år tilfaldet den danske duo Phlake, som skal optræde 28. juni, når Dyrskuepladsen i Roskilde indtages af tusindvis af festivalgæster.

Siden Phlake debuterede på sidste års festival har de hittet med "So Faded", "Pregnant" og "Angel Zoo" fra debutalbummet "Slush Hours" samt deres nyeste single "Chunks".

Mange kunstnere har gennem tiden skrevet sig ind i historien og vil blive husket for deres optræden på Orange Scene.

Her får du et overblik over åbningsartisterne de seneste ti år.

Stik imod traditionen fik den britiske sanger og sangskriver Damon Albarn, der er bedre kendt som frontmanden fra 90'er popbandet Blur, lov til at åbne Orange Scene i 2016. Med på scenen havde han Syrian National Orchestra for Arabic Music.

Det var ikke første gang, at Damon Albarn optrådte på festivalen. I 2015 lukkede han festivalen på Arena-scenen samme med Africa Express, hvor han nægtede at forlade scenen og derfor måtte bæres ud.

I 2015 fik det danske band The Minds of 99 æren, efter at man også i 2014 havde gjort en undtagelse med den amerikanske hiphop duo Outkast, som åbnede festivalen.

Åbningsnavnet i 2013 var danske Vinnie Who, der ifølge Gaffas anmelder Jan Opstrup Poulsen, var "lidt af en diskoprins" og leverede en uovertruffen præstation på scenen.

Vinnie Who er bedst kendt for sangene "What You Got Is Mine" og "Remedy". Bandet optrådte første gang på festivalen i 2009 på Pavilion Junior-scenen.

I 2012 fik det danske rockband Kellermensch æren af at åbne festivalens Orange Scene.

Bandet, der har rødder i Esbjerg, havde ligeledes været forbi festivalen før, og har spillet på blandt andet Pavilion Junior i 2009.

I 2011 kom turen til det aarhusianske rockband Veto, som åbnede Orange Scene foran 75.000 musikhungrende festivalgæster.

Men der var delte meninger om åbningskoncerten, og ifølge Jyllands-Postens anmelder Kasper Schütt-Jensen, tabte bandet "både sange og publikum i det våde græs".

At det er en svær kunst at åbne Orange Scene er også den danske elektro-popgruppe When Saints Go Machine et bevis på, da de i 2010 også fik hug fra anmelderne.

Også den svenske rapper Petter fik i 2009 høvl for sin optræden, og det samme gjorde sig gældende for den færøske sanger Teitur i 2008, da han skulle sparke festen i gang.

Bedre gik det for det danske metalband Volbeat, som i 2007 fik den prestigefyldte åbningstjans. Her uddelte anmelderne ikke øretæver, men lutter ros til bandet, hvis musik "passede som fod i hose til sommervejret og fadøllene", som Gaffas anmelder Michael Jose Gonzalez skrev.

Roskilde Festival er Nordens største samt Europas næststørste festival og startede i 1971.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.