Overblik: De mange anklager mod Bill Cosby

Skuespiller og komiker Bill Cosby bedøvede i 2004 en kvinde, hvorefter han forgreb sig seksuelt på hende.

Bill Cosby er kendt skyldig i tre tilfælde af seksuelt overgreb. Tirsdag fik han tre til ti års fængsel. Foto: Jessica Kourkounis/Reuters

Bill Cosby er kendt skyldig i tre tilfælde af seksuelt overgreb. Tirsdag fik han tre til ti års fængsel. Foto: Jessica Kourkounis/Reuters

Den amerikanske skuespiller Bill Cosby blev i april kendt skyldig i at have bedøvet og forgrebet sig på en kvinde tilbage i 2004. Tirsdag fik han en dom på tre til ti års fængsel.

Få her et overblik over forløbet og anklagerne mod Cosby:

* 81-årige Bill Cosby er skuespiller og komiker og især kendt for rollen som Cliff Huxtable i tv-serien "The Cosby Show".

* Omkring 60 kvinder har anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb, der skulle have fundet sted siden 1960'erne.

* Blandt dem er den tidligere supermodel Janice Dickinson, skuespilleren Louisa Moritz og Carla Ferrigno, der i 1980 blev gift med Hulk-skuespilleren Lou Ferrigno.

* I 2005 meldte Andrea Constand Bill Cosby til politiet for et overgreb i 2004. Men efterforskningen førte ikke til en sigtelse, og året efter indgik de to et forlig i en civil retssag.

* Som følge af de mange beskyldninger mod Bill Cosby valgte tv-stationen NBC at tage en planlagt tv-serie med komikeren af programmet.

* Streamingtjenesten Netflix droppede også en planlagt lancering af en standup-optræden, der blev filmet på Cosbys 77 års fødselsdag.

* I 2017 begyndte sagen om Andrea Constand. Hun anklagede Cosby for at have bedøvet hende med piller forud for seksuelle forulempelser.

* Andrea Constand-sagen er den eneste, der er endt i retten, da de andre anklager er juridisk forældede.

* Bill Cosby har under hele sagen erklæret sig uskyldig i alle anklager mod ham.

* Bill Cosby indrømmede i 2005 at have købt receptpligtige piller med det formål at give medicinen til "mindst en kvinde og andre personer" i forbindelse med sex - dog uden tvang. Det fremgik af retsdokumenter, der blev offentliggjort i 2015.

* Efter fire dages votering måtte 12 nævninger, som alle skal være enige, før der kan falde dom, i juni 2017 opgive at komme frem til en afgørelse i sagen om Andrea Constand. Dommeren erklærede sagen for ugyldig.

* Anklagemyndigheden besluttede herefter at få sagen for retten igen. Cirka ti måneder senere - i april i år - blev Cosby så kendt skyldig i tre tilfælde af seksuelt overgreb. Han har siddet i husarrest med fodlænke, mens han har afventet strafudmålingen.

* Tirsdag fandt strafudmålingen sted ved en domstol i Pennsylvania. Cosby blev idømt tre til ti års fængsel. Desuden skal han stå opført i et register over dømte sexforbrydere, besluttede dommeren.

Kilde: Los Angeles Times, CNN, AFP, Entertainment Tonight, dpa og Reuters.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.