Udland

Overblik: Det har EU besluttet på topmødet

EU's 27 stats- og regeringschefer har fået en del aftaler i hus på det netop afsluttede to dage lange topmøde.

Overblik: Det har EU besluttet på topmødet

EU-lederne fastslår i den 15 sider lange sluterklæring, at de er "fast besluttede på at skride til resolut handling for at imødegå spændingerne på de finansielle markeder, genoprette tilliden (til EU og euroen, red.) og genskabe væksten".

Derfor har de vedtaget:

* En vækst- og jobpagt, der skal sætte gang i hjulene igen og give millioner af arbejdsløse europæere - især de unge - håb om at få et job.

Der kan komme nye veje, broer, hurtigt internet, gasledninger og vindmøller ud af de 120 milliarder euro (næsten 900 milliarder kroner), EU-landene puljer i den nye pagt.

De skal komme både fra Den Europæiske Investeringsbank, fra et pilotprojekt med en ny type projektobligationer og fra en milliardpulje med EU-penge i unionens strukturfonde, der tidligere er afsat, men som bare aldrig er blevet brugt.

* Et fælles EU-patent, der skal gøre det markant billigere for virksomheder at søge patent for deres produkter i Europa.

Den tilhørende patentdomstol får hovedsæde i Paris med underafdelinger i London og München.

Italien og Spanien er som de eneste ikke med, fordi de er utilfredse med, at de ikke kan bruge deres nationale sprog ved domstolen.

* At tage de nødvendige skridt til at forvandle unionen til en ægte økonomisk og monetær union med en fælles bank- og en finansunion for at "sikre et finansielt stabilt, konkurrencedygtigt og velstående Europa".

EU's præsident skal nu sammen med EU-Kommissionens formand, Den Europæiske Centralbank ECB's chef og eurogruppens formand udarbejde en detaljeret køreplan for sådan en union under inddragelse af medlemslandene og EU-Parlamentet.

Det første udkast skal være i klar i oktober, den endelige plan sidst på året.

*At pengene i EU's kommende rammebudget for perioden 2014 til 2020 skal bruges med vækst, jobskabelse og konkurrencedygtighed for øje.

Topmødet roser det danske formandskab for de fremskridt, der er opnået under forhandlingerne om rammebudgettet, som nu kan gå ind i deres afsluttende fase.

* At hilse resultaterne fra et natligt topmøde i eurozonen velkommen. De 17 eurolandene skriver i deres knap to sider lange erklæring, at de vil "bryde den onde cirkel mellem banker og stater".

Det skal ske ved at lette adgangen til milliarderne i de to redningsfonde, EFSF og ESM, som nu skal blive mere fleksible og effektive ved direkte at skyde kapital i kriseramte banker i eurolandene. Hidtil har pengene skulle gå igennem staterne.

Der åbnes dog kun for pengekassen, hvis landene overholder eurozonens budgetregler. Det hele skal overvåges af et nyt, fælles banktilsyn med base hos ECB, som skal være køreklar senest til næste sommer.

* EU-lederne har på topmødet desuden besluttet at indlede optagelsesforhandlinger med Montenegro og blandt andet skarpt fordømt "den brutale vold og massakrer på civile" i Syrien.

* Topmødet var det sidste af slagsen under dansk EU-formandskab. 1. juli overtager Cypern stafetten fra Danmark.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.