Overblik: Løkkes relationer til de danske storfiskere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i nyt samråd om sine relationer med såkaldte kvotekonger.

For at rejse penge til Løkkefonden deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen i det årlige torskegilde i Thyborøn søndag den 21. januar 2018. Til højre ses industrifisker og vært for arrangementet John-Anker Hametner Larsen (med glasset). Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix

For at rejse penge til Løkkefonden deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen i det årlige torskegilde i Thyborøn søndag den 21. januar 2018. Til højre ses industrifisker og vært for arrangementet John-Anker Hametner Larsen (med glasset). Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix

POLITIK:Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i et nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger - en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af de danske fiskekvoter.

Det sker efter flere dages mediehistorier om, at Lars Løkke Rasmussen trods udsagn om det modsatte har personlige relationer til en af de mest magtfulde fiskere i industrien.

Sagen udspringer af den politiske virak i 2017, hvor daværende fiskerminister Esben Lunde Larsen (V) blev frataget ministerposten efter at have misinformeret Folketinget om mulighederne for at gribe ind over for kvotekongerne.

Få her et overblik over den seneste udvikling:

* I foråret 2016 får daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen et notat med en række mulige stramninger over for kvotekongerne fra NaturErhvervsstyrelsen, der i dag hedder Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

* Til andre partier i Folketinget fortæller Esben Lunde Larsen, at der kun er et enkelt forslag, en såkaldt "tro og love erklæring", på bordet fra styrelsen.

* I 2017 må Esben Lunde Larsen erkende under samråd, at var flere forslag fra styrelsen. Det ender med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i august fjerner fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen. Fiskeriet overgår til Karen Ellemann (V), mens Lunde Larsen bliver som miljø- og fødevareminister.

* Dansk Folkeparti udtrykte i den forbindelse blandt andet, at regeringen havde modarbejdet stramninger.

* I november 2017 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen på et samråd, at han har en relation til storfiskere fra Thyborøn gennem velgørenhedsarbejdet i Løkkefonden. Løkke afviser, at der er en personlig relation, som påvirker hans arbejde som leder regeringen:

- Jeg har ikke nogen relation, der på nogen måde er styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker. Og det er den insinuering, der ligger nede bagved på en meget forfinet måde, og som jeg synes er, for nu at sige det på dansk, ulækker og uværdig.

* 16. januar kan Ekstra Bladet fortælle, at Lars Løkke Rasmussen i sommeren 2016, da den politiske virak om stramninger over for kvotekonger pågik, boede i storfiskeren John-Anker Hametners hus midt i Skagen i sin sommerferie.

* Opholdet var en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner til statsministeren givet i 2014, da Lars Løkke Rasmussen fyldte 50 år.

* Ekstra Bladet fortæller i de følgende dage, at John-Anker Hametner de sidste fem år har arrangeret nytårskure for Lars Løkke Rasmussens godgørende fond Løkkefonden. Her er der samlet doneret 1,2 millioner kroner.

* Ekstra Bladet skriver også, at Lars Løkke Rasmussen og hans ægtefælle, Sólrun Rasmussen, var til John-Anker Hametners firmafest "Tour de Hametner" i marts 2017.

* Lars Løkke Rasmussen stiller nu op til et nyt samråd om sine relationer til storfiskere. Han vil dog ikke tale om gaver, skriver han til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.