Udland

Overenskomst på plads - Norge undgår storstrejke

Årets overenskomst på industriens område er kommet i hus i Norge. Dermed undgår landet storstrejke.

Overenskomst på plads - Norge undgår storstrejke

Natten til mandag blev en storstrejke afværget i Norge.

Klokken tre mandag nat blev landets fagforeninger således enige om årets overenskomst på industriens område. Overenskomsten betyder, at alle industriansatte får 75 norske ører ekstra i timen.

- Dette er et ansvarligt og retfærdigt resultat, som tager hensyn til arbejdspladserne og virksomhederne, som sikrer købekraften og giver lavtlønnede et ekstra løft, siger LO-formanden Roar Flåthen.

Forslaget indebærer som nævnt 75 norske ører i timen i generelt tillæg til alle, samt 1,40 norske kroner i ekstra lavtlønstillæg til alle på overenskomst, som ligger under 90 procent af gennemsnittet af industriarbejdslønnen.

Tillæggene vil træde i kraft fra 1. april, og dermed virker de med tilbagevirkende kraft.

Rammen for overenskomsten er rundt regnet 3,4 procent, og ligger dermed under prognoserne fra Norges Bank, Finansdepartementet og SSB (Norges svar på Danmarks Statistik, red.).

- Dette er et forlig, hvor parterne leverer, hvad der er fornuftigt i forhold til den økonomiske situation, og som alle parter må forholde sig til, siger Roar Flåthen.

Også direktøren for Erhvervslivets Hovedorganisation, Kristian Skogen Lund, er tilfreds med overenskomstens udfald.

- Vi er tilfredse med resultatet og er glade for at have gennemtvunget en modernisering af markedet. Under hele processen har vi stået sammen, og det har styrket vores position i forhandlingerne, siger Kristian Skogen Lund.

- Resultatet, som vi nu er kommet frem til, er et godt grundlag for en lavere lønvækst i 2013, end vi har været vant til de sidste år. Dette bidrag er et nødvendigt taktskifte, der er vigtig for konkurrenceevnen i det norske erhvervsliv, siger han.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.